När vinter-OS går av stapeln nästa månad har ett par ändringar kring damhockeyn införts för att förhindra lika förkrossande segrar av de två världsdominerande lagen Kanada och USA som skedde i förra vinster-OS 2010.
När Kanada och USA då möttes i OS-finalen hade de en sammanlagd målskillnad på 88-4, de hade krossat alla sina motståndare och Kanada hade vunnit med 18-0 mot Slovakien i öppningsmatchen. Men i årets turnering kommer de två topplagen aldrig kunna möta de två topplagen. Dessutom ska de två topplagen Kanada och USA mötas i början av turneringen.
Den förkrossande dominansen föranledde Jacques Rogge, ordföranden för den Internationella olympiska kommittén IOK, att varna att damhockeyn skulle kunna tas bort från OS-programmet om inte större satsningar gjordes för att få fram fler lag som skulle bidra till en något jämnare spelplan.
Enligt en artikel i kanadensiska Globe and Mail har det knappast funnits tillräckligt med tid för att nå detta till OS i Sotji, men kanske kan större förändringar ske tills vinter-OS i Pyeonchang i Sydkorea 2018. Det hoppas i alla fall det Internationella ishockeyförbundet IIHF:s ordförande Rene Fasel:
– Vårt mål är att bli mer konkurrenskraftiga i Sydkorea 2008, sade han i samband med hockey-VM förra året rapporterar tidningen.
– Vi behöver den tiden på oss för att nå dit.
Efter förra OS lovade IIHF att satsa två miljoner amerikanska dollar för att stärka den internationella damhockeyn. Men fortfarande är det stora skillnader i förutsättningarna mellan den nordamerikanska hockeyn och den europeiska och asiatiska. Bland annat för att det är så många fler som spelar ishockey i Nordamerika, men också för att det satsas mycket större summor på ligorna där.
De lag som av Globe and Mail spås kunna bjuda på störst motstånd för Kanada och USA är Finland, Ryssland och Schweiz. Trots att Damkronorna tog OS-silver 2006 har laget tappat mot de tre andra länder konstateras det. Damhockeyn inkluderades i OS först år 1998.