Startsida - Nyheter

Nordirland förbjuder sexköp avkriminaliserar prostitution

Sent igårkväll röstade det nordirländska parlamentet igenom en klausul som avkriminaliserar prostitution och förbjuder sexköp, enligt den kristna välgörenhetsorganisationen Care.

Klausulen ingår i lagstiftningen mot människohandel och exploatering som initierats av lorden Maurice Morrow och fick brett stöd, med 81 röster mot 10, från partier till såväl höger som vänster. Morrow lyfte fram statistik som visar att sexköpares efterfrågan är den starkaste drivkraften bakom människohandeln till Nordirland, och att över 50 procent av offren utsätts för sexuell exploatering.

Sinn Feins Caitríona Ruane beskrev klausulen som ett steg i rätt riktning med avsikten att kvinnor i prostitution inte ska exploateras. Dan Boucher, direktör på Care som har agerat rådgivare till Lord Morrow, säger på organisationens hemsida att: ”Det här är ett avgörande ögonblick för reformeringen av prostitutionslagstiftning i Storbritannien, som Care har kampanjat för länge. Det här är ett stort steg för social rättvisa och en fantastisk nyhet.”

Care välkomnar även övriga delar av lagstiftningen vars räckvidd utökades under behandlingen av lagförslaget i parlamentet och bland annat innebär skärpta minimisstraff för människohandel och tvångsäktenskap.

Motståndare till sexköpslagstiftning enligt den svenska modellen, som nu införs i det första landet på de brittiska öarna, demonstrerade utanför parlamentet under debatten som föregick beslutet. De menar tvärtemot vad förespråkarna hävdar, att det blir svårare att upptäcka offer för människohandel inom prostitutionen när sexköp förbjuds.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV