Startsida - Nyheter

Ny biståndsstrategi för Uganda

Regeringen har beslutat om en ny strategi för bistånd till Uganda. Det totala stödet beräknas uppgå till cirka 1,35 miljarder kronor. Syftet är att förbättra barn- och mödrahälsan, inklusive sexuella och reproduktiva rättigheter, hållbar tillväxt och sysselsättning.

Regeringen vill också bidra till att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna, inklusive HBT-personer, meddelar Utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Det svenska biståndet till Uganda förändras. Den lag i Uganda som har införts och som starkt begränsar HBT-personers rättigheter är oacceptabel. Detta har gett konsekvenser på det svenska biståndet, skriver de.

- Sverige vill bidra till att skapa bättre förutsättningar för Uganda att få hållbar ekonomisk tillväxt och utveckling. Sverige fortsätter att stödja mänskliga rättigheter och jag kommer särskilt att följa situationen för kvinnors och HBT-personers rättigheter. Det är viktigt att HBT-personer eller andra, inte blir syndabockar på grund av ändringar i svenskt bistånd. Därför är svenskt bistånd fortsatt stort i Uganda, säger biståndsminister Hillevi Engström.

Fattigdomsbekämpning är fortsatt i fokus liksom minskad barnadödlighet och förbättrad mödrahälsa. Genom att bredda samarbetet med främst det civila samhället och den privata sektorn ökar möjligheten att göra skillnad i de mest centrala utmaningarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV