Startsida - Nyheter

Ny kampanj för #schysstapensioner

Riksdagen måste ändra reglerna för AP-fondernas investeringar så de görs med respekt för mänskliga rättigheter och miljö. Det kräver kampanjen #schysstapensioner som nu lanserar en kampanjsida och ett e-postinitiativ för att sätta press på riksdagens pensionsgrupp.

Pensionsgruppen, som består av ledamöter från M, FP, C, KD och S, diskuterar just nu fondernas framtid. AP-fonderna ansvarar för 1200 MDR kr av svenska folkets pensionspengar. Fonderna investerar i flera företag som bidrar till miljöförstöring, kärnvapenteknologi och kränkningar av mänskliga rättigheter. Bakom kampanjen #schysstapensioner står sedan tidigare Fair Trade Center, FIAN Sverige, Jordens Vänner, Kristna Fredsrörelsen och Latinamerikagrupperna. I samband med lanseringen av kampanjsidan ansluter sig även Afrikagrupperna, Forum Syd och Världsnaturfonden WWF.

– Riksdagen måste skapa ett regelverk som gör att AP-fondernas investeringar sker med respekt för mänskliga rättigheter och miljö samt ligger i linje med målet att stanna under två graders global uppvärmning, säger Parul Sharma, ordförande för FIAN Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV