Startsida - Nyheter

Ny LO-rapport: Arbetarkvinnor Sveriges nya underklass

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän har inte varit lika stort som det är nu sedan 1930-talet, enligt LO:s lönerapport som presenterades på onsdagen.

Medellönen för en arbetare är nu 24 000 kronor och för en tjänsteman 34 600 kronor. Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän har därmed ökat till 10 600 kronor, eller 45 procent. Under det senaste året har lönerna ökat mest för kvinnliga tjänstemän, 3,3 procent, jämfört med 2,3 procent för manliga tjänstemän. Främsta orsaken är enligt LO höga löneökningar för lärare, varav de flesta är kvinnor. Bland arbetare ökade lönerna med 2,0 procent för både kvinnor och män. Trots detta är lönegapet mellan kvinnor och män mindre på arbetarsidan än bland tjänstemän, 14 respektive 24 procent.

Kommunals avtalssekreterare

Lenita Granlund

konstaterar att lönediskrimineringen drabbar förbundets medlemmar väldigt hårt.

– LO:s siffror är räknat på heltid. Väldigt många av Kommunals medlemmar jobbar påtvingad deltid och har alltså ännu sämre lön och löneutveckling än vad som visas i LO:s rapport, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt Kommunals uppfattning finns det en bred uppslutning i Sverige, både kring kravet på mer jämlika och mer jämställda löner. I avtalsrörelsen 2016 vlil Kommunal se en acceptans från hela arbetsmarknaden att vissa grupper måste få lyftas.

Kravet backades upp av LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, som i samband med att lönerapporten publicerades konstaterade att arbetarkvinnor är på väg att bli den nya underklassen i Sverige:

– Att kvinnors arbete systematiskt undervärderas är inte bara djupt orättvist utan också direkt stötande och något vi måste rätta till i de kommande avtalsrörelserna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV