Startsida - Nyheter

Ny styrning av den offentliga sektorn välkomnas

Civilminister Ardalan Shekarabi menar att de senaste decenniernas styrning av den offentliga sektorn fått negativa konsekvenser varav en är att den administrativa bördan har ökat. Denna styrning har inspirerats av det som brukar kallas för New Public Management (NPM). Införandet av NPM har bland annat lett till att olika marknadslösningar applierats inom den offentliga sektorn. Nu vill regeringen vända den här utvecklingen och påbörjar därför ett arbete för en offentlig sektor bortom NPM.

De första stegen i det här arbetet presenteras i budgetpropositionen för 2015, där det går att finna planer på att utveckla nya styrmodeller för den offentliga sektorn. En utredning ska se över regeringens utvärderingsresurser. Det ska även bli tydligare hur myndigheters ledningsformer bör tillämpas i styrningen av myndigheterna, i synnerhet styrelsemyndigheterna.

Civilminister Ardalan Shekarabi framhäver att arbetet med de nya styrmodellerna är en prioriterad fråga för regeringen.

– När offentlig sektors professioner ges förutsättningar att göra ett bra arbete blir också kvaliteten i verksamheten högre, säger Ardalan Shekarabi.

Ia Jeppson, talesperson för Barnmorskeuppropet, är också kritisk till konsekvenserna av införandet av NPM inom den offentliga sektorn.

– Det fungerar inte så bra eftersom att det bygger på att patienten måste vara en god kund och det är man inte alltid när man är sjuk. Det drabbar även grupper som inte kan göra sin talan hörd då dessa hamnar i underläge. Så generellt sett är det bra med nya vägar för den offentliga sektorn.

Kommunals utredare Ulrika Lorentzi ställer sig även hon positiv till regeringens ambition för den offentliga sektorn.

– Vi delar problembeskrivningen som finns i budgeten, den stämmer överens med Kommunals syn på riskerna med vinstjakt. Kommunal har beslutat att vinstintresset inte ska vara styrande. Jag tycker att det är bra att regeringen tar frågan på allvar och att man använder sig av ett ordentligt underlag. Det kommer att spela en stor roll för våra medlemmar, men även för allmänheten.

Regeringens nya styrningslinjer är enligt Ulrika Lorentzi en välkommen förändring för Kommunal.

– Vi ser med stor spänning fram emot den nya styrningen där yrkesetik ska vara ledande. När det talas om välfärdsprofessioner talas det främst om läkare. Det är viktigt att även andra yrkesgrupper såsom sjuksköterskor, barnskötare och undersjuksköterskor får utrymme för sitt kunnande. Hemtjänstpersonalen är ett tydligt exempel på en grupp som inte får det då de har otroligt kort tid på sig, vilket gör att de inte får möjlighet att göra ett bra jobb eller att använda sitt kunnande. Detta leder till att kvalitén försämras. Jag tycker att det är bra att regeringen har en ambition att förändra det här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV