Startsida - Nyheter

Nya förslag från Kommunal efter analys av förskolan

Fackförbundet Kommunal har i dag presenterat rapporten Skilda världar – en jämförelse mellan kommunalt driven, ideellt driven och bolagsdriven barnomsorg, som analyserar läget i landets förskolor. Bland annat dras slutsatsen att olika öppettider beroende på förskolans driftsform, tillsammans med otydliga kösystem, förstärker risken att det skapas ökade klyftor mellan barn.

I ett pressmeddelande konstaterar Kommunal att utbildningen inom varje skolform och inom fritidsverksamheten ska vara likvärdig enligt skollagen. Något som rapporten visar inte är fallet med nuvarande organisation och styrformer.

Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, menar att politikerna måste ta ett tydligare ansvar för att skollagen ska kunna efterlevas.

– Barnomsorgen i dag är en marknad med otydliga ramar, något som äventyrar målet om att alla barn ska ha lika tillgång till barnomsorg av hög kvalitet.

Rapporten visar att de kommunala förskolorna ofta har längre öppettider än de fristående förkolorna. I genomsnitt har bolagsdrivna förskolor tre timmar kortare öppettider i veckan än kommunalt drivna och för ideellt drivna förskolor skiljer sig öppettiderna med fyra timmar i jämförelse med de kommunala förskolorna.

Eftersom förskolorna får ersättning per barn och inte för hur länge de håller öppet skapas incitament för kortare öppettider. Konsekvensen blir att föräldrar som har obekväma eller oflexibla arbetstider riskerar att utestängas från förskolor med kortare öppettider.

Skillnaderna mellan olika delar av landet lyfts också fram i rapporten, som visar att det finns ett tydligt samband mellan skattekraft och andelen bolagsdrivna förskolor. Medan kommunalt och ideelt drivna förskolor finns i hela landet är de bolagsdrivna främst koncentrerade till storstadsområden med resursstark befolkning.

Rapporten bygger på en medlemsundersökning som Kommunal genomförde hösten 2012, en föräldraenkät till 1002 föräldrar med barn i förskola, en kartläggning av de femton största fristående utförarna av barnomsorg samt offentlig statistik och tidigare studier och forskning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV