Startsida - Nyheter

Odeklarerat arbete vanligt i EU

En färsk Eurobarometerundersökning som genomfördes i 28 EU-länder publicerades den 24 mars. Undersökningen visar att ungefär en av tio i EU (11 procent) medger att de i fjol köpte varor eller tjänster som producerats med hjälp av odeklarerat arbete. Detta medan 4 procent av de utfrågade erkänner att de själva har fått betalt för arbete men inte deklarerat det.

En av 30 (3 procent) uppger sig ha fått en del av lönen direkt i handen av sin arbetsgivare. Bland annat detta framgår av Eurobarometerundersökningen som visar att odeklarerat arbete fortfarande är vanligt i EU, även om fenomenets omfattning och synen på det varierar från land till land.

Med ”odeklarerat arbete” menas betalt arbete som inte är lagstridigt men som inte anmäls till myndigheterna. Detta med beaktande av de skillnader som förekommer i medlemsstaternas kontrollsystem, förklarar EU-kommissionen. Denna definition har använts systematiskt av kommissionen sedan 1998. Definitionen utesluter särskilt kriminell verksamhet som definieras i den nationella lagstiftningen.

De mest efterfrågade odeklarerade varorna eller tjänsterna gäller renovering och reparation av privatbostäder (29 procent), bilreparationer (22 procent), städning (15 procent) och livsmedel (12 procent).

De som arbetar utan att deklarera sin inkomst arbetar oftast med reparation och renovering av privatbostäder (19 procent), trädgårdsskötsel (14 procent), städning (13 procent) och barnpassning (12 procent).

60 procent anger att den främsta orsaken till att de köpte odeklarerade varor eller tjänster var att priset var lägre, medan 22% säger att de ville göra en vän en tjänst.

50 procent säger att de arbetat utan att deklarera sin inkomst eftersom det har fördelar för båda parter, medan 21 procent säger att orsaken är att det är svårt att hitta reguljär sysselsättning, 16 procent anser att skatterna är för höga och 15 procent uppger att de inte har några andra inkomster. Det är särskilt invånarna i Sydeuropa som uppger att det är svårt att hitta reguljär sysselsättning (41 procent) eller som inte har någon annan inkomstkälla (26 procent)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV