Startsida - Nyheter

Om USA torterar, varför inte vi?

FN:s särskilde rapportör om tortyr, Juan E Méndez välkomnar och hyllar den avslöjande rapporten och beundrar amerikanska senatens underrättelsekommitté för att ha vågat offentliggöra den trots påtryckningar. Dessutom betonar den särskilde rapportören betydelsen av USA:s erkännande och hoppas att utgivningen av rapporten genererar en ärlig debatt om de institutionella och politiska orsaker som ledde till att USA använde tortyr efter attackerna den 11 september 2001, liksom åtgärder för att säkerställa att det inte förekommer igen.

Enligt Méndez hade den tidigare administrationen aggressivt och upprepade gånger avvisat krav på öppenhet och ansvarsutkrävande och fortsatte förneka och försvara sig i frågan om tortyr.

– USA-administrationens ovilja att samarbeta med internationella myndigheter i frågan om ansvar för brott mot mänskliga rättigheter har gjort det lättare för andra nationer att smita undan sitt ansvar.

– Jag reser till olika delar av världen i egenskap av FN:s särskilde rapportör och jag kan intyga det faktum att många stater, antingen underförstått eller öppet säger: ”Varför kollar ni oss? Om USA torterar, varför får inte vi göra det?” Vi har förlorat en del av vår moraliska trovärdighet, men den kan återvinnas och bör återvinnas.

Méndez betonar att tortyrprogrammen som utfördes av CIA direkt efter elfte september, har förvärrat terrorismen och fungerat som grogrund för mer terrorism.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV