Nyheter

”Onanera” vann alternativ omröstning

Michaela Larsson som driver bloggen Hej Blekk är en av dem som varit kritiska till vinnaren i RFSU:s omröstning om ett nytt ord för kvinnors onani. Hon förklarar varför hon inte gillar ”klittra":

– Dels att det kommer från ”klitoris”, och implicerar att kvinnlig onani handlar om klitoris, när alla kvinnor inte har en klitoris. Ordet runka betyder skaka, ett beskrivande ord av själva aktiviteten – inte könsorganen. Dels är det för att klittra ger associationer till ord som till exempel glittra, fnittra. Det förstärker tabut kring kvinnlig onani, som om det vore något som måste omhuldas i lull-lull för att man ska våga prata om det. Jag tycker att det går att koppla samman med en infantilisering och snuttifiering av kvinnor, kvinnan ses inte som en vuxen varelse, utan en gullig ungdom, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

Med sin alternativa omröstning vill Michaela problematisera ”klittra”, men också se om det finns andra ord:

– Det viktigaste är att varje person känner sig bekväm med sitt ord för onani. Jag välkomnar RFSUs undersökning, jag välkomnar att språket utvecklas. Men jag kommer inte att säga ”klittra”.

Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU, motiverade ”klittras” betydelse för Feministiskt Perspektiv förra veckan. Hon sa att att den här diskussionen har tagits upp inom organisationen, men att slutsatsen blev att ett ord för kvinnlig onani är nödvändigt och att onanera är könsneutralt men ganska kliniskt och inte särskilt lustfyllt.

Att ett tillfredsställande språk kring kvinnlig onani inte finns än är enligt genusvetaren Elin Abrahamsson en stor fråga:

– Det handlar om osynliggörandet av kvinnlig sexualitet, även om begreppet kvinnlig inte ska överanvändas i den här diskussionen. Tidigare diskussioner har rört orden för fitta eller snippa och fittkonsten är en lång feministisk tradition som handlar om att hitta ord och sätt att prata om det tabubelagda, säger Elin Abrahamsson som är doktorand i genusvetenskap vid Stockholms universitet med fokus på bland annat representation i sin forskning. Hon tycker att Blekk-Michaelas klassiskt feministiska analys av ”klittra" är fullt rimlig.

– Men en fråga som kan lyftas är varför det feminina måste nedvärderas. Kan inte det gulliga och feminina uppvärderas till något kraftfullt i stället?

Att RFSU väljer att föreslå ”klittra" som ett ord för just kvinnors onani tycker Elin Abramsson kan verka exkluderande. Hon säger att mer könsneutrala ord har efterlysts av många i diskussionen, att det kan ses som reaktionärt att dela in könen i ”kvinnligt” och ”manligt”.

– Men jag tänker också att fittan är osynliggjord i vår kultur och med det fylls språket om den med mycket mytbildning och hat. Därför är det är ändå bra om vi hittar flera ord. Jag håller med Blekk om att så många ord som möjligt får finnas. Då kan till exempel ”onna" vara ett ord som refererar till ensamsex, och ”klittra" till klitorisstimulans.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV