Örebro Black Knights damlag startades våren 2013. Bara ett och ett halvt år senare har tio av lagets spelare blivit uttagna till landslaget i amerikansk fotboll inför mötet mot England den 20 september. Men nu gäller det semifinal mot Arlanda Jets på söndag och att ta sig till finalen som spelas i hemstaden.
Jonas Lewén, lagledare för Örebro Black Knights förklarar att laget ser med tillförsikt på matchen mot Arlanda Jets på söndag. I det senaste mötet i början av juli vann Örebro Black Knights med övertygande 34-13.
– Sedan dess har vi bara blivit bättre, säger han minuterna innan torsdagens träning:
– Nu ska vi finslipa och nöta på det vi har gjort hela säsongen. Vi ska göra det vi alltid har gjort alltid, spela ett välbalanserat spel och kämpa, inte göra det svårare än vad det är.
Örebro Black Knights hamnade på tredjeplats i seriespelet, efter Stockholm Mean Machines och Arlanda Jets, men nu inför slutspelet försvinner alla poäng. Nu är det bara vinna eller försvinna som gäller. Och Örebro Black Knights kommer att göra allt för att säkra en finalplats: extra drivkraft är att finalen kommer att spelas på Behrn Arena i Örebro den 13 september.
– Det är det klara och tydliga målet, och från laget självt är det bara final som gäller.
”Agerar som ett lag”
Laget drog alltså igång i mars 2013 i form av ett projekt där Sandra Granholm och Linn Norman tillfrågades om de ville vara med i ett damlag. Tidigare hade de spelat i Örebro universitets herrlag Black Jacks. Med hjälp av Claes Samuelsson drog de igång med Linn Norman som huvudtränare och Sandra Granholm som assisterande tränare. Inför den första träningen, den 18 mars 2013, visste ingen om det skulle komma några som var intresserade av att spela. Det kom 25 och sedan dess har utvecklingen gått i rasande fart. En tid senare tog Niklas Persson-Ghylfe blev head coach för att låta Granholm och Norman fokusera på att spela, och för ungefär ett halvår sedan blev Jonas Lewén lagledare.
– Vi har många och lovande spelare, vi tidigt om att det behövs mycket folk. Claes [Samuelsson] sade att vi konstant kommer att tappa spelare, för när skydden åker på så försvinner folk. Så vi har satsat och planerat för att ha jättemycket folk, vi har delat fliers, pratat med folk, varit på Facebook, och är sociala och trevliga. Det måste vara en bra atmosfär när det kommer nya som vill prova på, då kan man inte ha en dryg attityd, då måste man vara stärkande, säger Jonas Lewén, som förklarar att mycket arbete sker utanför planen.
– Jag tycker att laget är väldigt jämnt, vi bygger inte spelet runt några stjärnor utan de agerar som ett lag, vinner som ett lag, och förlorar som ett lag. Det är deras främsta styrka, att alla stöttar varandra.
Att det är ett dynamiskt lag med mycket talang blev särskilt tydligt när förbundskapten Ville Korhonen tog ut spelare till landslaget inför mötet mot England hemma den 20 september. Med hela tio spelare uttagna är Örebro Black Knights det lag som bidrar med flest spelare till landslaget.
– Men ny ledning så är man i landslaget sugen på framtiden och i vårt lag finns många att plocka, de är unga och hungriga. De såg hur bra många av våra spelare blivit på kort tid, säger Jonas Lewén.
Tjejerna i Örebro Black Knights visade tidigt att de var intresserade av landslagsspel vilket föreningen plockade upp och Niklas Persson-Ghylfe gick igenom och förberedde de på vad som krävdes för att bli slagkraftiga. Ledningsstilen i laget är öppen och inkluderande med stort fokus på att lyssna på tjejerna som spelar, för att höra deras synpunkter på hur spel och träning ska läggas upp.
– Det genom genomsyrar hela vårt arbete, och vi vill göra oss själva arbetslösa, eftersom vi vill att damlaget ska skötas av de kompetenta tjejer som finns och det har vi börjat jobba för, vi förbereder de tjejer som är intresserade av coachning att ta över.