Startsida - Nyheter

#OS: Damkronorna föll mot USA – bronsmatch på torsdag

Efter att Kanada som väntat vann mot Schweiz i den andra semifinalen på måndagen blev det klart att Sverige kommer att möta schweizarna i bronsmatchen på torsdag. USA möter Kanada i finalen samma dag.

Sveriges semifinalmatch inleddes med stor amerikansk press – som väntat. Efter 6 minuter kunde USA göra sitt första mål i numerärt överläge genom Alex Carpenter. Bara några minuter senare ökade USA på sin ledning när Kacey Bellamy gjorde mål, och Sverige åkte på en till utvisning. Med åtta minuter kvar av första perioden gjorde så USA sitt tredje mål genom Amanda Kessel.

Valentina Lizana Wallner stod i mål på under halva matchen och fick ett ett svårt uppdrag med två amerikanska mål tidigt i första period, och flera utvisningar så att Sverige vid ett tillfälle spelade med 3 mot 5. Efter tio minuter hade USA skjutit 22 skott mot mål, och Sverige 0. Valentina Lizana Wallner, eller Valle som hon kallas, gjorde en stark insats och inledde andra period med två prakträddningar.

Men efter 6 minuter i andra period kunde USA, trots Valles fantastiska insats, göra sitt fjärde mål genom Monique Lamoreux. Efter att USA tog ledningen med 5-0 med omkring sex minuter kvar av den andra perioden fick Kim Martin Hasson ta över i mål, hon spelar nu sitt fjärde OS.

Målvaktsbyte i andra period

Målvaktsbytet var snarare för att spara på Valentina Lizana Wallners krafter inför den kommande bronsmatchen på torsdag än missnöje med hennes insats eftersom den amerikanska anstormningen mot det svenska målet lätt hade kunnat ge en avsevärt högre målskillnad. Mot slutet av andra period var skottskillnaden 51-6 till USA.

Ett av få skott på mål för Sverige kom sex minuter in i tredje period då Jenni Asserholt fick till ett bra skott. Men kom till slut en svensk reducering med sex minuter kvar av matchen då Emma Eliasson fick iväg ett bra skott som Anna Borgqvist kunde styra in i mål. Sedan fick USA:s Brianna Decker iväg ett hårt skott mot det svenska målet, pucken råkade sedan stötas in av svenska Emilia Andersson. Det svenska självmålet fastställde resultatet till 6-0 till USA. Skottstatistiken blev 70-9.

Damkronorna mötte en motståndare som de endast vunnit mot en enda gång. I OS i Turin 2006 orsakade de en jätteskräll då de vann mot USA efter straffar. USA är regerande världsmästare och är favorit i finalen där de med allra största sannolikhet kommer att möta Kanada som senare under måndagen spelar semifinal mot Schweiz.

Hån mot Damkronorna fick mothugg

Under Svt:s liverapportering via chatt med Chris Härenstam och Jenny Modin var det till en början flera män som använde USA:s dominans för att håna Damkronorna med nedsättande kommentarer. ”Kasta in handduken och kliv av isen. Åk hem och gör något positivt av era liv. Generande!” var en av kommentarerna under första perioden, detta trots att Sverige spelat något av en bragdmatch mot Finland för att ta sig till semifinal.

Men i takt med de hånfulla kommentarerna kom också försvar. En ifrågasatte deras inlägg: ”Till alla er som helt är emot damhockey här, om det är så himla ointressant vad gör ni här då?!” Efter första period började de nedsättande kommentarerna att plockas bort.