Startsida - Nyheter

#OS: Ryska aktivister i rättegång nästa vecka

Det var förra fredagen som Anastasia Smirnova tillsammans med några vänner begav sig till en plats i St: Petersburg för att ta bilder på sig själva tillsammans med en banderoll med texten: ”Diskriminering är oförenligt med den olympiska rörelsen. Princip 6 i den olympiska chartern.” Budskapet hänvisade alltså till den olympiska charterns egna regelverk och Anastasia Smirnova säger till Feministiskt Perspektiv att hon är lite förvånad över att de trots detta möttes av så stort polisuppbåd efter bara ett par minuters fotografering. När polisen kom till platsen i flera fordon var deras banderoll redan ihopvikt.

– Det verkar som regeringen inte kommer tillåta någon form av medborgerlig handling under de olympiska spelen. Vårt fall är underligt eftersom budskapet på banderollen inte ens innehåller någon kritik, det är bara ett citat från den olympiska chartern, säger Anastasia Smirnova som tillsammans med de andra släpptes senare under dagen.

Redan på måndag väntar domstolsförhandling och hon och de andra gripna riskerar alltså bötessummor på uppåt motsvarande 6 000 kronor.


Dom fastslagen mot miljöaktivist

Under veckan som gick greps också miljöaktivisten Yevgeny Vitishko i Sotji-området. Amnesty International misstänker att han greps för att förhindra honom från att protestera mot de miljöbrott som skett i samband med förberedelserna av OS i Sotji. Han ska ha gripits för att ha svurit vid en busshållplats och åtalats för ”huliganism”.

– Vitishko och hans vänner har försökt att avslöja miljöbrott i förberedelserna till de olympiska spelen i Sotji. För det straffas de nu. Genom att låsa in honom som en ”huligan” försöker myndigheterna att sätta munkavle på honom, säger Denis Krivosheev, ställföreträdande programansvarig för Amnestys Europa och Centralasienavdelning på Amnestys hemsida.

I onsdags slogs också domen från i december mot Vitishko fast – tre år i straffkoloni. Domen från i december hade överklagats men i den högre instansen fastslogs alltså straffet. Hela rättsprocessen har dömts ut av människorättsorganisationer. På onsdagen kritiserade en av Human Rights Watch medarbetare fallet: – Processen mot Vitishko har varit politiskt motiverad från början, sade Julia Gorbunova, rapporterar New York Times.

På tisdag i nästa vecka kommer också rättegång hållas mot det ryska oppositionspartiet Vänsterfrontens ledare Sergei Udaltsov. Han greps i samband med massprotesterna den 6 maj 2012, kvällen innan Vladimir Putin återinstallerades på presidentposten. Sammanlagt är upp emot 30 personer fortfarande gripna för det som kallas Balatnajaprotesterna efter platsen där de ägde rum. Sergei Udaltsov blev av Amnesty International vid två tillfällen utsedd till samvetsfånge. Han släpptes men greps på nytt under hösten 2012 och anklagades då för att ha ”organiserat masskravaller”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV