Startsida - Nyheter

#OS: Pussy Riot angripna av kosackpatrull i Sotji

Det var under onsdagen som kosackpatrullen, som anlitas som patrullerande styrkor på gator av myndigheter i södra Ryssland, gick till brutal attack mot de sex medlemmarna av det välkända punkaktivistkollektivet Pussy Riot. De hade just ställt upp sig framför en stor reklamvägg för OS i centrala Sotji och börjat sjunga sin protestsång när patrullen angrep dem med svarta piskor och pepparspray.

En video på Youtube av tv-kanalen Russia Today visar hur fem kvinnor och en man sätter på sig skidmasker och att Nadezhda Nadja Tolokonnikova greppar en mikrofon och börjar sjunga. Genast går en av de svartklädda kosackerna till angrepp med pepparspray och Tolokonnikova håller sig för ögonen medan hon fortsätter att sjunga. Då får hon ett piskrapp på armen och sedan strömmar flera kosacker till och sliter av gruppen skidmaskerna, vrider upp deras armar och upplöser protesten på ett brutalt sätt. Bland annat slängs Nadia Tolokonnikova omkull och piskas på ryggen, och mannen i gruppen slås blodig i pannan. Polis kom till platsen men ingen ska ha gripits.

På Twitter skrev Nadia Tolokonnikova senare under onsdagen att hon sökt vård på sjukhus, där polismän sagt åt henne att de i alla fall inte dödats:

– Min rygg gör ont från piskrappen, jag har blåmärken och märken efter piskrapp på min tinning, skriver hon och lägger till:

– Putin ska lära er att älska ert fosterland.


Gripna och angripna

Nadia Tolokonnikova och Maria Aloykhina och flera andra aktivister har nu gripits eller angripits varje dag sedan i söndags. Tolikonnikova och Aloykhina frigavs efter två års fängelse i december förra året. Innan OS har de kallat till bojkott i protest mot den allt sämre situationen vad gäller mänskliga rättigheter och yttrandefriheten i Ryssland.

I går greps de och satt flera timmar i förhör över vad rysk polis sade handlade om misstankar om en stöld av en handväska. Tolikonnikova och Aloykhina och de andra gripna nekade till alla misstankar. När de släpptes senare under tisdagen tog de på sig skidmasker när de var på väg nerför trappan till polisstationen och i en intervju med nyhetsbyrån Reuters sade en av Pussy Riot-medlemmarna att gripandet var politiskt motiverat:

– Och varför kallar IOK Vladimir Putin för demokrat? Det är uppenbart att det är inte är ett sportevenemang utan ett politiskt evenemang, sade hon.

Samma dag som Pussy Riot-medlemmarna piskades och sprayades sade Mark Adams från Internationella olympiska kommittén på en presskonferens att IOK anser att Ryssland har respekterat den olympiska chartern och inte diskriminerat, i enlighet med paragraf 6. Han hänvisade frågor om hanteringen av Pussy Riot som dagen innan gripits till de lokala myndigheterna.

– Vad jag förstår greps de inte medan de utförde någon form av protest mot spelen, sade han. Uttalandet syftade alltså inte på onsdagens händelse, men det återstår att se hur IOK reagerar på att aktivisterna nu alltså pryglats i samband med en politisk protest mot de olympiska spelen.

I början av februari publicerades ett öppet brev bland annat på The Guardians sajt där andra, anonyma, Pussy Riot-medlemmar hävdade att Tolokonnikova och Aloykhina inte längre var del av kollektivet. Detta efter de två deltagit i en Amnesty International-konsert i New York. Detta har dock dementerats av Tolokonnikova och Aloykhina själva. – Pussy Riot kan vara vem som helst, ingen kan bli exkluderad från Pussy Riot. Pussy Riot kan bara växa, sade Tolokonnikova till New York Times innan de lämnade USA efter Amnesty-konserten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV