Nyheter

OS-volontärer i regnbågsfärger

I går greps en aktivist för att ha vecklat ut en regnbågsflagga i protest mot ryska anti-gaylagar. Samtidigt är OS-volontärernas uniformer just regnbågsfärgade.

I samband med en presskonferens inför OS tidigare i veckan deklarerade president Vladimir Putin att hbtq-besökare kan vara lugna. På konferensen fick presidenten också frågan om volontärernas kläder. Kunde inte deras regnbågsfärgade uniformer ses som ett brott mot landets lagar mot så kallad homopropaganda var det en volontär som frågade. Eftersom regnbågsfärgerna är just en symbol för hbtq.

– Jag har inte designat uniformerna, svarade Putin som dock på en bild ses prova den regnbågsfärgade uniformen.

Också den tyska OS-truppens uniformer är regnbågsfärgade. Detta stod klart i höstas, och många tolkade då designen som en protest mot de gay-fientliga ryska lagarna. Designern Willy Bogner sade då att de inte hade någon politiskt budskap utan var en blinkning till de tyska spelen i München 1972. Men många menade att det var en tyst politisk protest, skriver Spiegelonline som refererade några av kommentarerna på Twitter: ”Det ser jättebra ut, som en prideparad” skrev en person.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV