I går presenterade Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet en gemensam överenskommelse om välfärd utan vinstintresse. – Vi är mycket nöjda med att vi nu är överens om att skattemedel ska användas till just den verksamhet de är avsedda för och att överskott som huvudregel ska återinvesteras i verksamheten, sade Ulla Andersson (V).
Regeringen och Vänsterpartiet har träffat en överenskommelse om en välfärd utan vinstintresse. Skattepengar ska gå till just den verksamhet de är avsedda för och överskott ska som huvudregel återinvesteras i verksamheten. Förslag till beslut i riksdagen ska läggas om detta och besluten ska föregås av en utredning. Det meddelades på en presskonferens under måndagen.
Regleringarna ska omfatta skola inklusive förskola, äldreomsorg, det vill säga hemtjänst och äldreboende, vård vad avser sjukhus och primärvård samt HVB-hem. Regeringen lägger proposition om detta under 2016.
En utredning aviseras i budgetpropositionen och tillsätts i januari 2015. Den ska även överväga, bland annat:
-
Införandet av en syftesparagraf i bolagsordningen eller andra styrande urkunder, med innebörden att verksamheten är syftet, inte att dela ut vinst till ägarna.
-
Eventuella överskott ska som huvudregel investeras i den verksamhet där de uppstått.
-
Hur SVB, eller andra nya bolagsformer, bör användas i välfärden.
-
Ett bemanningskrav, som reglerar att privata aktörer inte kan dra ned på personaltäthet eller personalkostnader för att göra vinst.
-
Tillståndsprövning av alla aktörer inom välfärden.
-
Regeringen och Vänsterpartiet vill ge kommunerna avgörandet över nyetableringen av skolor med vinstsyfte.
Överenskommelsen innebär att tvångs-Lov ska upphävas. Ett nytt regelverk angående valfrihetssystem blir gällande då nya regler för att begränsa vinsterna i välfärden börjar gälla. I avvaktan på ny lagstiftning ska de kommuner och landsting som väljer att tillämpa Lov kunna begränsa antalet utförare och pröva avtalen regelbundet. Kommuner och landsting ska kunna avgöra om upphandlingar och valfrihetssystem ska riktas till enbart icke-kommersiella aktörer.
Överenskommelsen innebär även att skatteplanering begränsas, att det ska vara möjligt att ställa krav på kollektivavtal eller motsvarande vid offentlig upphandling av tjänster, att offentlighetsprincip och meddelarskydd ska gälla även i den privat utförda välfärden, att ekonomin ska redovisas på enhetsnivå, att försäkringspatienter inte ska kunna gå förbi kön i den offentligfinansierade vården samt att universitets- eller regionsjukhus inte ska kunna privatiseras.
– Välfärden ska inte vara en marknad. Med denna överenskommelse stoppar vi vinstjakten i välfärden och säkerställer en högre kvalitet i skolan, vården och omsorgen, sade Stefan Löfven, (S) på presskonferensen i anslutning till att överenskommelsen presenterades.
– Vi är mycket nöjda med att vi nu är överens om att skattemedel ska användas till just den verksamhet de är avsedda för och att överskott som huvudregel ska återinvesteras i verksamheten, sade en mycket nöjd Ulla Andersson, (V).
En av dem som välkomnade uppgörelsen var tillträdande kommunpolitikern Annika Hjelm, som varit med och drivit frågan om att avskaffa vinster i välfärden i Miljöpartiet.
– Det är väldigt glädjande för oss som drivit frågan att regeringen nu tydligt deklarerar att vinster inte ska vara drivkraften i välfärden och att eventuella vinster ska återinvesteras. Miljöpartiet har gjort ett bra jobb i förhandlingarna. Särskilt glad blir jag över att överenskommelsen talar om en ny styrning av välfärden efter New Public Mangement.
Annika Hjelm menar att det framförallt är en framgång för folkopinionen.
– En majoritet av väljarna, även i borgerliga partier, vill inte att skattemedel som är avsatta för välfärd ska gå till privata vinster. Man vill ha en bra välfärd. Jag tror detta är en av de planer den nya regeringen har bredast folkligt stöd för.
Förslaget väckte inte samma glädje hos oppositionen. Såväl Jan Björklund (Fp) som Annie Lööf (C) reagerade häftigt på beskedet. Annika Hjelm konstaterar att det bristande folkliga stödet för vinster i välfärden även hos de borgerliga väljarna inte återspeglats i något av de borgerliga partierna:
– Det märkliga är att det funnits ett sådant motstånd, och fortfarande finns hos de borgerliga partiernas ledningar. Det har varit en framgångsrik lobbyverksamhet från välfärdsföretagen som riktat sig mer direkt till den politiska ledningsnivån än till allmänheten och den har varit framgångsrik. Det ska bli intressant att se hur välfärdsföretagens lobbyverksamhet för att förhindra den nya politiken nu ska utformas.
Annika Hjelm tror att regeringen har goda chanser att få igenom sitt förslag i riksdagen, bland annat mot bakgrund av det starka folkliga stödet för en välfärd utan vinstuttag:
– Det är bra att det tillsätts en utredning för att utforma ett tydligt regelverk för en vinstfri välfärd. När det kommer till beslut i riksdagen tror jag att inte de borgerliga vill stoppa en sak som har så starkt stöd hos väljarna, särskilt inte så nära ett val som det då kommer att vara.