Startsida - Nyheter

Palestinier och fredsaktivister attackerade i Israel

Det mesta pekar på att brottet var rasistiskt motiverat skriver Jerusalem Post. Det var på fredagen, dagen efter stora demonstrationer mot de israeliska anfallen mot Gaza genomförts både i ockuperade Västbanken och av palestinier i Israel, som de båda unga männen Amir Jalal Shweiki och Samir Mahfouz attackerades. Enligt deras familjer attackerades de av ett gäng unga judiska män från bosättningen Neve Yaakov som ligger i det ockuperade östra Jerusalem.

Ma'an News skriver att efter de två av angriparna bett palestinierna om cigaretter, sannolikt för att försäkra sig om att de var araber, så anfölls palestinierna av upp till 10 personer utrustade med järnrör, batonger och kedjor. Shweiki och Mahfouz slogs medvetslösa och fördes till sjukhus med frakturer. Polisens talesman Micky Rosenfeld sade till AFP att de två palestinierna pekat ut sina angripare som judiska israeler och att polisen tar fallet på stort allvar. På onsdagen rapporterade Haaretz att polisen gripit tre misstänkta gärningsmän i åldern 17-22 år.

Attacken är en av flera som har utförts mot palestinier i Israel den senaste tiden. Bara dagen innan blev två palestinska arbetare, som enligt deras advokat var i färd med att distribuera bröd till affärer i västra Jerusalem, omringades av en grupp på mellan 20-30 personer som angrep dem verbalt och slog dem med flaskor, rapporterar Ma'an News.

Flera demonstrationer i Israel mot kriget i Gaza har också angripits, av högerextrema grupper. Demonstrationer mot kriget har hållits i städer som Tel Aviv och Haifa ända sedan Israel satte igång sin så kallade ”Operation Protective Edge” tisdagen den 8 juli. Den 13 juli attackerades en demonstration ”mot dödandet i Gaza och mot att båda sidor använder civila som måltavlor, mot ockupationen” och för fredssamtal, av högerextrema aktivister. Enligt Haggai Matar som skriver i +972 Magazine var det bara tur att inte fler skadades då poliserna drog sig undan när varningssirener för inkommande raketer gick. De högerextrema skrev slagord som ”död åt araberna”.

Det har också rapporterats om högerextrema nationalister som dels riktar sitt hat mot två palestinsk-israeliska parlamentariker, Ahmed Tibi och Haneen Zoabi, men också mot Gazas befolkning i sin helhet. Bland annat denna video där textrader som ”I Gaza studerar ingen mer, där finns inga barn kvar” och ”Gaza är en gravplats, Gaza är en gravplats, Gaza är en gravplats” uppges sjungas av män insvepta i israeliska flaggor enligt Electronic Intifada.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV