Startsida - Nyheter

Pappor tar oftare ut del av föräldradag

Pappor tar ut ledighet som del av dag i större utsträckning än mammor. Det visar ny statistik som Försäkringskassan tagit fram.

– Föräldraförsäkringen är väldigt flexibel. Det går att jobba en del av dagen och vara föräldraledig resten för att exempelvis hämta tidigare på förskolan, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Män använder oftare denna flexibilitet än kvinnor i relation till deras totala uttag av föräldrapenning. Det finns dock en skillnad i männens uttag mellan länen. I Södermanlands län är 7 procent av dagarna del av dag medan motsvarande siffra i Jönköpings län är närmare 11 procent.

– Att män tar ut en större andel som del av dag beror sannolikt på att kvinnor oftare tar ut längre perioder med hela dagar i början av barnets liv. Skillnaderna kan också bero på att en större andel kvinnor arbetar deltid utan att ta ut föräldrapenning under småbarnsåren, säger Löfgren.

Pappor i Munkfors tar ut 0,8 procent av sin föräldrapenning som del av dag vilket är lägst i landet. Pappor i Kungsör toppar med 18,4 procent i andel av föräldrapenning som del av dag. Skillnaderna mellan hur mycket kvinnor och män använder delvist uttag av föräldrapenning skiljer sig åt mellan län och kommuner. I riket är skillnaden drygt 2 procentenheter mellan kvinnor och män.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV