Startsida - Nyheter

Pia Sundhage i fotbollens tjänst

Det har gått en dryg vecka sedan Pia Sundhages landslag spelade sig till en plats i VM.

– Vi firade med dans och många glädjeskutt, säger Pia Sundhage.

Redan nu är siktet är redan inställt på Kanada nästa sommar och Sverige är ett av lagen som kommer slåss om medaljerna tror förbundskaptenen.

– Både USA och Kanada är otroligt starka. Men också de regerande världsmästarna Japan, de spelar en väldigt teknisk fotboll och det kommer gå fort, framförallt eftersom VM spelas på konstgräns, säger hon.

Det mer klassiska 4-4-2-systemet från EM har Sundhage valt bort under den senare delen av VM-kvalet. I stället har Sundhage valt att spela 4-1-3-2.

– Nu har vi möjlighet att spela med båda spelsystemen. Den kan bli en styrka. Till VM måste vi träna och bli bättre på att hålla i bollen. Och fortsätta göra snabba omställningar. Det har varit Sveriges signum länge, redan när Marika Domanski Lyfors var förbundskapten. Det är när vi lyckas med omställningarna som vi blir riktigt bra, säger hon.

Sundhage pratar också om vikten att försvarsspelarna ska kunna sätta press.

– Det är a och o. Framförallt nu när det kommer gå så fort eftersom vi ska spela på konstgräs, säger Sundhage.

Det svenska laget har färre dagar på sig att förbereda sig inför VM-turneringen än de stora konkurrenterna. Landslagssamlingarna är färre för Sundhages landslag som helt enkelt får göra det bästa av situationen för att ändå vara så samspelta som det bara går i juni.

– Vi har en del landskamper inbokade, den närmast i tiden är den 29 september i Örebro. Det är en match mot Tyskland och den matchen kommer bjuda på fotboll i absolut högsta klass. Jag hoppas verkligen att örebroarna och andra tar sig ut till den matchen och tittar, säger hon.


Publiken viktig

Pia Sundhage förklarar att känns publikens stöd är viktigt för både henne själv och spelarna.

– Det förhöjer känslan och gör dem bättre på planen. Det kunde man känna nu sist i Göteborg till exempel. Att publiken stöttar gör spelet och upplevelsen ännu bättre. Och det är ju som man brukar säga, delad glädje är dubbel glädje, säger hon.

Veckan som VM-klar har varit hektisk för förbundskaptenen. Hon har träffat unga fotbollsspelare, varit i Kristianstad och sett Linköping spela bort sig i guldstriden och haft möte med sponsorer. Alla vill ha en bit av kakan. Sundhage reser land och rike runt, allt i damfotbollens namn.

– Att vi tog oss till VM höjer så klart intresset. Men att vi är eftertraktade är spelarnas förtjänst. Det är bara att titta på en sådan som Lotta Schelin, Caroline Seger eller Nilla Fischer till exempel. De är jättebra fotbollsförebilder och fantastiska fotbollsspelare men också starka förebilder för kvinnor som inte sysslar med fotboll. De visar att man kan satsa och lyckas, säger Sundhage.

VM spelas mellan den 6 juni och 5 juli i Kanada nästa sommar. Gruppspelet lottas den 6 december.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV