I veckan meddelade jämställdhetsminister Maria Arnholm att regeringen beslutat att ett antal kommuner och organisationer ska få medel att införa särskilda preventionsprogram för att förebygga våld och sexistiskt beteende bland pojkar och unga män.
Att utöva våld är bland unga män en del av en manlig norm där det gäller att vara icke-feminin, tuff och osårbar. Det är ett skäl till att hälften av alla som misstänks för misshandelsbrott är män under 29 år. Risken att utöva en våldsam eller kränkande handling ökar tre gånger för killar med förlegade uppfattningar om könsroller, maskulinitet och femininitet, skriver Utbildningsdepartementet i ett tillkännagivande.
I betänkandet Män och jämställdhet (SOU 2014:6) dras slutsatsen att samhället behöver bli bättre på att möta dessa stereotypa föreställningar om manlighet.
– Allt för många unga män har en stereotyp syn på flickor, kvinnor och könsroller. Det är en grogrund för mycket våld och otrygghet. Därför startar vi nu ett pilotprojekt för att bland annat skolor ska bli bättre på att hjälpa elever att uppmärksamma och bryta med sexismen, säger Maria Arnholm i en presskommentar.
Karen Austin är projektledare för regeringsuppdraget Unga män, våld och maskulinitet på Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor. Hon efterlyste nyligen krafttag och erkännande av nya metoder i arbetet mot mäns våld. Hon välkomnar satsningen:
– Detta är ett komplement till det tidigare uppdrag vi haft nu i snart två år. Uppdraget handlade om att sprida kunskap om unga mäns våld och maskulinitetsnormer som både begränsar unga tjejer och killars villkor. Detta uppdrag handlar om att testa olika evidensbaserade modeller som man arbetat med i USA och Skottland. Det är dags att pröva våldspreventivt arbete i Sverige. Vi är glada över att få ett pilotprojekt nu.
2 miljoner ska nu användas till dokumentation, översättning och att påbörja arbetet i någon kommun:
– Intresse för att arbeta våldsförebyggande finns på olika håll i landet. Detta är ett litet bidrag. Vi hoppas att det ger gott resultat och kan leda till mer omfattande arbete på detta viktiga område, säger Austin.
Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor som får regeringens uppdrag att till Sverige hämta in framgångsrika preventionsprogram från omvärlden och fördela medel till kommuner och organisationer. Uppdraget omfattar 2 miljoner kronor och löper till 31 augusti 2015.