Startsida - Nyheter

Pistol mot våldtäkt

Ännu en gruppvåldtäkt skakar Indien. En 20 år gammal kvinna ligger nu på sjukhuset och kämpar för sitt liv. Tolv män våldtog henne. Polisen har arresterat ett antal personer, inklusive ledaren för klansamhället Subalpur i västra Bengalen.

Kvinnans familj har vittnat om att det var byledaren som beordrade männen att ”straffa” kvinnan med gruppvåldtäkt eftersom hon ingått en relation med en man utanför sitt samhälle. Men brottet har även andra förklaringar. Enligt den våldsutsatta kvinnan våldtogs hon av tolv män efter att hon inte kunnat betala 50 000 rupie som ledaren begärde som böter för det ”brott” hon enligt honom har begått. Kvinnans mor sade till indiska medier att hennes dotter gruppvåldtogs som straff för att hon enligt ledaren hade brutit mot klanens regler om förbud mot förhållande med män utanför gemenskapen.

Enligt dagstidningen India Today har West Bengal Commission for Women begärt det högsta straffet för klanledaren och samtliga våldtäktsmännen. ”Vi ska se till att händelsen undersöks och att gärningsmännen, i synnerhet klanledaren som beordrade något så barbariskt, ställs inför rätta och bestraffas”, uttalade organisationen.

Till följd av massiva protester sedan buss-gruppvåldtäkten i december 2012, som ledde till att en ung läkarstudent dog, har den indiska regeringen vidtagit ett antal åtgärder för att bemöta samhällets krav och för att minska det sexuella våldet mot kvinnor. Hittills har åtgärderna i praktiken handlat om större polisnärvaro på gatorna och hårdare straff mot gärningsmännen. Men sedan den 6 januari har regeringen uppmanat kvinnor att i självförsvar beväpna sig med en nytillverkad pistol. Vapnet är skräddarsytt för damväskor och det följer med en dekorerad ask som enligt tillverkaren faller i kvinnors smak!

Myndigheters förslag om kvinnors beväpning har mött protester och fördömanden från kvinnoorganisationerna som säger att vapen är ingen lösning och dessutom utsätter kvinnorna för större faror. Den nytillverkade pistolen är så dyr att en vanlig indisk kvinna inte har råd med den, skriver tidningar i Indien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV