Startsida - Nyheter

#OS: Premiär för backhoppning – efter många års kamp

I Sotji får kvinnor för första gången delta i backhoppning under ett OS. På måndag är det dags för första omgången. Då kommer backhoppare som amerikanska Lindsey Van, tyska Gianina Ernst och Helena Olsson Smeby som tävlar för Norge delta.

Beskedet om att kvinnor skulle få tävla i backhoppning under OS i Sotji kom 2011, efter flera tidigare avslag. Bland annat försökte Lindsey Van få tävla när OS hölls i Vancouver 2010 genom att inleda en rättsprocess. Hon och andra backhoppare drev fallet till Kanadas högsta domstol men förlorade då rätten ansåg att den inte hade jurisdiktion över de olympiska spelen som ägs av Internationella olympiska kommittén, lokal lag kunde alltså inte reglera IOK.

Motiveringen till varför kvinnor inte tillåtits delta som backhoppare i OS har handlat om att IOK inte ansett att det funnits tillräckligt många elithoppare som hållt tillräckligt hög kvalitet. Men det har också funnits andra hinder i form av föreställningar kring vad kvinnor bör syssla med. 2005 kommenterade chefen för Internationella skidfederationen Gian-Franco Kasper att sporten inte var passade för kvinnor:

– Glöm inte att det är som att hoppa från låt oss säga två meter från marken omkring tusen gånger per år, vilket inte verkar vara lämpligt för damer från en medicinsk synpunkt, sade han till den amerikanska radiostationen NPR.

Till NPR berättade också Lindsey Van 2008 hur det kändes att inte tillåtas tävla i OS i den sport hon ägnat hela sitt liv åt.

– Det är ganska smärtsamt att se folk som jag tränade tillsammans med under min uppväxt ha den möjliheten medan jag sitter där och vet att jag inte ges den möjligheten för jag inte är man, sade hon då.

En annan av de tävlande i backhoppningen är Gianina Ernst som med sina femton år är OS yngsta atlet. I världscupen vann hon en silvermedalj i Norge förra året. Någon som gör comeback är Helena Olsson Smeby som tävlar för Norge. Hon är född i Sverige men flyttade till Norge som 16-åring. Detta då hon inte fick tillräckligt ekonomiskt stöd av det svenska förbundet rapporterar Aftonbladets Sportbladet som också frågar henne om hon känner bitterhet:

– Jag önskade bättre stöd från Sverige, men det fanns inget ekonomiskt bidrag. Vi var ganska många tjejer som hoppade för Sverige i slutet av 1990-talet, men när jag försvann så dröjde det inte länge innan alla försvann. Det finns fortfarande inget landslag för backhoppartjejerna i Sverige. Men bitter...? Nä, det är så längesen nu, säger hon till Sportbladet.

Backhoppningen börjar 18.30 på måndag kväll.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV