Startsida - Nyheter

Protester mot syraattacker i Isfahan – ”Var är mitt ansikte”

Inom loppet av en timme kom bilder och videoklipp från den pågående demonstrationen ut i sociala medier. Folksamlingen blev allt större och folk ropade att de vill ha en trygg stad, ”kvinnorna vill ha trygghet”, ”stoppa våldet mot kvinnor”, ”Iran blir inte Irak – hijab med tvång funkar inte”. Några på plats undrade hur det kommer sig att en stad under poliskontroll med bevakningskameror inte kan stoppa terrorn mot kvinnorna. Den iranska, konservativa, statliga nyhetsbyrån Fars skrev att det endast var 2 000 deltagare. Ögonvittnen talar om betydligt fler oroliga stadsbor som deltog i demonstrationen. Senare kom uppgifter i sociala medier om att demonstrationen blev attackerad av polisen, som slog och grep människor.


Demonstranter i Isfahan.


"Trygga gator är min rättighet", sade protestdeltagarna i Teheran.


Även i Teheran samlade ett par hundra för att protestera, bland dem kända aktivister som Nasrin Sotoudeh samt offer från tidigare syraattacker i Teheran. Polisen attackerade även denna fredliga manifestation och beslagtog kameror och andra tillhörigheter.


Teheranbor skrämda

Rädsla sprids även i Teheran där kvinnor börjar röra sig mer försiktigt i rädsla för att få syra på ansiktet och ögonen. Rykten sprids i sociala medier om några fall av attacker mot unga kvinnor i centrala delar av staden. Flera unga kvinnor säger till nättidningen Radio Zamaneh att deras familjer är livrädda och inte låter dem gå ut ensamma. En säger att hon har börjat ta på sig den mest täckande hijaben av rädsla. Det kommer uppgifter om att en del män skrämmer kvinnor på gatorna genom att kasta vatten på dem. En kvinnorättsaktivist säger enligt Radio Zamaneh att sedan syraattackerna startade, påminner kvinnor själva varandra om hijaben. Något som tycks vara syftet med syraattackerna mot ”bad-hijab”-kvinnorna, att internalisera påbudet genom terror, menar kvinnorättsaktivister i Iran.


Inte organiserade

Myndigheterna i Iran står fast vid sin förklaring om att attackerna mot kvinnorna i Isfahan är utländska agenters sätt att smutskasta regimen. På torsdagen den 23 oktober sade Hossein Zolfaghari, viceminister för landets ordning och säkerhet, att dåden enligt polisens utredning inte är organiserade alls. En enda person misstänks vara ansvarig för syraattackerna, men han är än så länge inte arresterad, meddelade Zolfaghari vid en presskonferens.

Hälsoministern meddelade på en annan presskonferens att antalet offer för syraattacker i Isfahan är nio personer under året, varav fyra män.

Under torsdag startades nya Facebook-sidor som uppmanar till landsomfattande strejk vid skolor och universiteten på lördag de 25 oktober, i solidaritet med de skadade kvinnorna. (Lördag är en arbetsdag i Iran). En del uppmanar kvinnor i Teheran att ge sig ut på gatorna och demonstrera mot syraattackerna. Feministiskt Perspektiv uppdaterar om dessa aktioner sker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV