Startsida - Nyheter

Psykologiskt våld förbjuds i Storbritannien

I Storbritannien väntas inrikesministern Theresa May inom kort lägga presentera en ny lag som ska göra det olagligt att utöva ”tvingande kontroll” över sin partner.

Enligt The Sunday Telegraph innebär lagen att män som kontrollerar sina partners genom hot, begränsa deras personliga eller finansiella frihet och begår psykologiska eller emotionella kränkningar ska kunna ställas inför rätta och riskera fängelsestraff på samma sätt som vid fysiskt våld. Påföljden för ”tvingande kontroll” kommer att vara upp till 14 års fängelse, utan preskriptionstid, vilket innebär att ansvar kommer att kunna utkrävas även för våld som begåtts längre tillbaka i tiden.

Förhoppningen är att lagändringen ska förmå fler offer att träda fram. Den ingår i en rad reformer av den brittiska brottsbalken, som väntas träda i kraft kring nyår. När liknande lagar infördes i USA ökade antalet antalet anmälningar om mäns våld mot kvinnor med 50 procent.

I Storbritannien bedöms 1,2 miljoner kvinnor utsättas för våld av männen de lever med. Precis som i andra länder är det få som anmäler, samtidigt som endast 6,5 procent av de övergrepp som anmäls leder till fällande dom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV