Startsida - Nyheter

Publikrekord på feministisk sommargala

I måndags höll Feministiskt initiativ sommargala på Mosebacke i Stockholm. Bland artisterna fanns Jenny Wilson, Gnučči, Silvana Imam, Frida Hyvönen, Ane Brun och flera andra som också medverkat på Fi:s valskiva. Galan var fullsatt och köerna ringlade långt ner i backen.

För första gången i svensk politisk historia har så många som 65 svenska artister ställt upp sig bakom ett politiskt parti för en valskiva. Traditionellt sett är det väldigt ovanligt att artister i Sverige tar partipolitiskt ställning över huvud taget.

På måndagen hade Fi arrangerat en feministisk sommargala på Mosebacke för att uppmärksamma skivan och samla ihop pengar för valsedlar. Mellan soundchecken, innan kvällen hann dra igång och göra alla artister ännu mer upptagna, hann vi rycka tag i ett par av kvällens medverkande för att fråga hur det kommer sig att man som artist valt att ta partipolitisk ställning för just Fi. Dramatikern och skådespelaren Aleksa Lundberg, som både finns med på skivan och var konferencier för kvällen betonade vikten av att vara med och förändra:

Aleksa Lundberg var kvällens konferencier.

– Jag är uppväxt med traditionen att vi inte ska ta politisk ställning, och känner i dag att anledningen till att vi lär oss det på olika scenskolor och konsthögskolor är för att vi ska vara en del av förtrycket och inte en del av lösningen. För om man tar partipolitisk ställning så väljer man också att inte gå med på de här patriarkala strukturerna som finns inom teatern eller musikbranschen eller vad det nu är.

Men förutom att vara en del av eventuella lösningar så innebär det väl också som partipolitiskt aktiv att också vara en del av makten? Tänker att det inte blir lika givet att slå underifrån då?

– Absolut, vi gör oss ju till en del av makten i och med det här och det är historiskt det som Fi gör. Det är inte heller bara ett politiskt parti som vi känner att vi håller med utan det är en hel folkrörelse som har fått nog nu, och då vill man inte så gärna stå i bakgrunden.

Tror du att Fi får de 240 000 röster som krävs för att komma in i riksdagen?

– Ja absolut, det är det inget snack om. Jag är säker på att det är hårt arbete som krävs ligger framför partiet nu, så jag tror inte att det kommer att vara lätt, och jag kommer definitivt vara en som aktivt tar ställning och pratar om Fi:s politik. Men jag tror att vi kommer att lyckas, om vi alla sluter upp och inte förväntar oss att det löser sig av sig självt eller att någon annan gör det.

Jenny Wilson, Frida Hyvönen, Gnučči och Ninsun Poli var några av artisterna som uppträdde.

Feministiskt perspektiv träffade också Julia Frej, som betonade vikten av att lyfta fram och stötta de som aktivt jobbar för en förändring och för att få in feminismen på dagordningen inom den politiska sfären.

Det är väldigt ovanligt att artister tar partipolitisk ställning, vad fick dig att göra det för Fi?

– För det första tycker jag att det är viktigt att peppa nya saker som är viktiga, det här är en väldigt viktig sakfråga och den förs inte i några andra partier, inte i vänsterblocket heller. Det är också akut nu med ökad rasism i Europa och allt det där hänger ju ihop, rasism och sexism, det är samma makter bakom. Så jag tycker det är viktigt att öppet stötta människor som vill gå emot det för då kan man också inspirera andra politiker och andra människor att våga stå för sina åsikter. Det är viktigt att vara med och förändra och när jag ser hur många andra artister som är vänner och kollegor till mig också gör det så känns det också som en cool grej att göra tillsammans och att sätta press på politikers.

Julia Frej.

Du säger att det är viktigt att stötta nya viktiga saker, har det någonsin funnits tvivel hos dig om att det är så nytt att du själv vet för lite om det eller att något får dig att vilja dra tillbaka ditt stöd?

– Jag har läst Fi:s program och jag röstade på dem i EU-valet, men jag har ju aldrig gått ut och sagt att jag ska rösta på Fi för alltid, utan jag har tagit ställning för att jag vill ha in den här sakfrågan i alla maktens rum och då krävs det att man är radikal och tar ställning. Det finns inget parti som jag håller med fullt och ständigt, precis som att det inte finns en enda människa som jag alltid är överens med. Så jag tror inte man kan tänka så, jag tänker att man får fundera kring vad som är viktigt för en nu. Jag tycker att det här är viktigt för att det har hittills inte riktigt fungerat inom politiken, och Fi är dessutom en stor motpol till SD på ett konkret sätt.

Hur har du som artist märkt av reaktioner på att du deltar på valskivan? Är det mest positiva eller negativa reaktioner från dina fans?

– Ja, det blir ju PR för Fi att jag har med min låt och min bild på valskivan så är det ju, oavsett vad jag röstar på, för jag kan ju fortfarande rösta på vad jag vill. Sen har ju också folk inom partiet och även utanför reagerat på min låt som jag valt till valskivan, Pornstar, och för att bilden till den är sexig, men jag får ju såklart vara hur sexig jag vill och det där har öppnat upp debatter som i sig är viktiga inom feminismen, om hora- och madonna-komplexet. Men jag har mest bara fått pepp och hejarop för min medverkan på valskivan, och jag har sett att folk blir glada över att jag tagit ställning, jag tror många tycker att det är uppfriskande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV