Startsida - Nyheter

Rättviseförmedlingen på DJ-världsturné

Rättviseförmedlingen och Svenska institutet ger sig tillsammans ut på en DJ-turné. Femme Beat DJ School påbörjas i Istanbul den 9 maj.

Ungefär lika många killar som tjejer besöker klubbar idag, men när det kommer till vilka som får välja musiken som spelas är det inte lika välbalanserat. Eftersom musiken är en så viktig del i upplevelsen på klubben är det viktigt att makten över DJ-båset fördelas mer jämlikt, slår Rättviseförmedlingen fast i ett pressmeddelande.

Rättviseförmedlingen startade för fyra år sedan med just en efterlysning efter DJs som inte var killar och fick fram en lista på över 200 namn.

Genom att sprida DJ-konceptet och hitta förebilder runt om i världen vill Rättviseförmedlingen bilda bestående nätverk enligt devisen "If you can see it you can be it". Projektet drivs i samarbete med Svenska institutet och svenska ambassader runt om i världen.

– Vi är stolta över att samarbeta med Rättviseförmedlingen i detta projekt, där vi tillsammans använder oss av kulturens sprängkraft för att förhoppningsvis inspirera till mer jämställda DJ-bås runt om i världen, säger Annika Rembe på Svenska institutet.

I Femme Beat DJ School medverkar Bella Boo och Maja Asperö Lind, som kommer att hålla workshops för tjejer på de olika orterna. I Istanbul avslutas besöket med den stora gatufesten Rhythm of Europe Street Festival.

Soraya Hashim från Rättviseförmedlingen och grundare av den kvinnoseparatistiska klubben Gubbhen i Stockholm är projektledare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV