Startsida - Nyheter

Rättviseförmedlingen ska granska svensk media

I dag stod det klart att Rättviseförmedlingen får finansiering för att utveckla en ny webbtjänst med arbetsnamnet Rättviseräknaren som ska ta fram statistik om vilka som syns och hörs i nyhetsmedia.

– Att räkna är inte ett mål, det är en nödvändig metod. När man vet hur verkligheten ser ut blir det betydligt enklare att arbeta för förändring, säger Sofia Embrén, vd Rättviseförmedlingen, i en presskommentar.

Projektstödet kommer från Vinnovas utlysning Mångfaldslabbet och uppgår till sammanlagt 3,2 miljoner kronor under en period av fyra år. Utlysningen finns inom programmet Genus och mångfald för innovation, som stöder projekt som utvecklar kunskap och metoder för innovationer utifrån ett normkritiskt perspektiv.

– Idag saknas översiktlig och jämförbar statistik som visar hur det ser ut med representation i svenska medier. De granskningar som görs är sporadiska och bygger oftast på enskilda personers engagemang. Detta kommer vi ändra på i och med det här projektet, fortsätter Sofia Embrén.

Inom ramen för projektet kommer Rättviseförmedlingen ta fram en webbtjänst, kallad Rättviseräknaren, som på ett enkelt och överskådligt sätt tar fram jämförbar statistik kring vilka som syns och hörs i nyhetsmedia idag. På så sätt bli frågan konkretiserad och det blir lättare att sätta upp mål som möjliggör en förändring. Tillsammans med Rättviseförmedlingens ordinarie verksamhet av efterlysningar och tips blir förändringspotentialen verkligt konkret. De som saknas i tidningen idag, kan Rättviseförmedlingen hitta genom att mobilisera sina över 60 000 rättviseförmedlare via efterlysningar i de egna kanalerna.

– Vi kommer också i och med projektet kunna släppa en årlig rapport med arbetsnamnet Rättviserapporten. Planen för den är en lättillgänglig och tydlig rapport som samlar information och statistik från de största dagstidningarna i Sverige, berättar Embrén.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV