Startsida - Nyheter

Regeringen satsar 50 miljoner mot könsstympning

Biståndsministern kommer under en konferens i London att tillkännage ett förstärkt engagemang om 50 miljoner kronor för att bidra till att utrota kvinnlig könsstympning.

- Kampen mot könsstympning och barn- och tvångsäktenskap handlar om flickor och kvinnors självklara rätt att bestämma över sin egen kropp och sitt eget liv. Det är en grundbult i de mänskliga rättigheterna. Sverige har sedan tidigt 80-tal i lag förbjudit kvinnlig könsstympning som är ett av de grymmaste brotten kvinnor i världen tvingas utstå. Under sommaren har regeringen även kraftigt stärkt det juridiska skyddet för att motverka barn- och tvångsäktenskap, säger biståndsminister Hillevi Engström i ett pressmeddelande.

Konferensen heter Girl Summit och anordnas av den brittiska regeringen tillsammans med UNICEF för att engagera nationella och internationella aktörer för att stoppa kvinnlig könsstympning och barn- och tvångsäktenskap inom en generation.

- Det brittiska initiativet att sätta ett tydligt resultatmål att inom en generation utrota kvinnlig könsstympning och barn-, tidiga och tvångsäktenskap ligger väl i linje med regeringens prioriteringar på flickor och kvinnor. Vi har ett moraliskt ansvar att göra vad vi kan. Därför är jag väldigt stolt över att Sverige kan lämna ett riktat och kraftfullt bidrag för att utrota en kränkande och smärtsam sedvänja som drabbar alltför många kvinnor i världen, säger biståndsminister Hillevi Engström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV