Startsida - Nyheter

Regeringen utreder samtyckeslagstiftning

I tisdags meddelade regeringen att de ska tillsätta en parlamentarisk utredning för att överväga om en samtyckesbestämmelse ska införas i våldtäktslagstiftningen.

– Detta gör mig oerhört glad. Överenskommelsen är en stor framgång för Folkpartiet och vi alla som upplever att rättspraxis och det allmänna rättsmedvetandet här glidit allt längre isär, skrev jämställdhetsminister Maria Arnholm i sitt nyhetsbrev.

Konkret ska regeringen utreda om brist på samtycke bör vara grund för brott, om ett så kallat oaktsamt våldtäktsbrott ska införas, hur sexualbrott generellt utreds, och hur våldtäktsbrotten i dag tolkas och tillämpas i praxis. Det blir en bred och viktigt utredning.

– Vi är flera som velat se och arbetat för denna utveckling. Liberala ungdomsförbundet, Liberala studenter och Liberala kvinnor har i år drivit frågan. Senast förra lördagen samlades 3 000 människor i Stockholm för att manifestera sitt stöd till en samtyckeslag. Ida Östensson och FATTA-kampanjen, med sina låtsläpp och demonstrationer, har varit pådrivande och outtröttliga, skrev Arnhom vidare.

Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Gunvor G Ericson, som tidigare i januari uppmanat Maria Arnholm att agera i frågan i en debattartikel i Dagens Arena menar att det är ett sätt att parkera frågan till efter valet:

– Jag beklagar det. Riksdagen kan gå på utredningens förslag från 2010 som redan är utrett. Mp har lagt en motion om det som behandlas i utskottet i morgon, säger hon.

Feministiskt Initiativs talesperson Gudrun Schyman är inne på samma linje:

– Det är uppenbart att regeringen vill skjuta frågan framför sig av valtaktiska skäl. Utredningsmaterial finns att tillgå i frågan. För att det ska låta bra breddar man utredningsuppdraget till att också omfatta frågor om hur ett så kallat oaktsamt våldtäktsbrott ska införas, hur sexualbrott generellt utreds, och hur våldtäktsbrotten i dag tolkas och tillämpas i praxis. Det blir en bred och viktigt utredning, säger man. Visst, de frågorna kan man säkert titta på, men det blir inte seriöst när de bara används för att dölja det faktum att man inte vill ta initiativ i den fråga som nu står på dagordningen – samtycke. Där kör man över en bred och växande opinion ett halvår innan valet. Det är varken sakligt klokt eller politiskt smart, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

Postiva är däremot RFSU som välkomnar regeringens besked om en utredning av frågan kring sexualbrott på bred front:

- Det är ett mycket efterlängtat besked att man över partigränserna enas om att utreda alla delar av denna viktiga fråga, säger Kristina Ljungros, RFSU:s förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

RFSU är även positiva till att ett oaktsamhetsbrott utreds och meddelar att de gärna bidrar med kompetens och kunskap i en kommande utredning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV