Startsida - Nyheter

Rekordmånga kvinnor invalda i USA:s kongress – igen

Efter valen i USA tar nu för första gången fler än 100 kvinnor plats i kongressen, med sammanlagt 535 ledamöter i de två kamrarna senaten och representanthuset. När resultaten blir färdigräknade kommer antalet kvinnor i senaten att ha minskat från 24 till 20 eller 21, medan de i representanthuset ökat från 74 till 81-84. Totalt blir effekten en ökning med 3-7 platser för kvinnor i kongressen, från 18,3 procent – till som mest 19,6.

De flesta kvinnorna i kongressen är fortfarande demokrater och Mia Love, från Utah med rötter i Haiti, blir den första afro-amerikanska kvinna som valts in i kongressen för republikanerna. Detta i en delstat där 1 procent är afro-amerikaner, och som mormon. Mia Love är liksom de flesta republikaner för rätten att bära vapen, men motståndare till fri aborträtt och Obamas sjukförsäkringssystem. Under valrörelsen har hon beskrivit sig som en mardröm för demokraterna.

Republikanen Joni Ernst blir den första kvinna som representerar staten Iowa i senaten. Hon har bland annat gjort sig känd för att vara ihärdig motståndare till fri abort och samkönade äktenskap. Hon vill också minska anslagen till skola och miljö.

Kvinnor och särskilt ensamstående kvinnor röstar i högre utsträckning än män för demokraterna. Men många fler män röstade för republikanerna, som nu har majoritet i kongressens båda kamrar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV