Startsida - Nyheter

Reyhane Jabbari hängdes i morse

Reyhaneh Jabbari var sjuk sedan länge med hög feber. Innan avrättningen tvingades hon att skriva under sin dom och medverka i en film där hon erkände alla anklagelser. Enligt anhöriga gjorde hon detta i falsk förhoppning om att kunna rädda sitt liv i sista stund.

Under de senaste månaderna har en intensiv kampanj för att rädda Reyhaneh Jabbaris liv pågått i Iran och internationellt. Flera kända artister och konstnärer skrev personliga brev till den mördade mannens anhöriga för att få dem att benåda Jabbari. Men i den sista försoningsförhandlingen meddelade sonen bestämt att familjen vägrar nåd, vilket är deras rättighet enligt iranska regimens lagar.

Vid soluppgången den 25 oktober hängdes Reyhane Jabbari trots protesterna och hennes mors vädjan om pardon.

2007 greps Reyhaneh Jabbari för mordet på Morteza Abdolali Sarbandi, en tidigare anställd vid Irans säkerhetstjänst. Hon vidhåller att hon knivhögg mannen för att han skulle våldta henne. Under två månader placerades Jabbari i isoleringscell där hon varken hade tillgång till advokat eller sin familj. Reyhaneh Jabbari dömdes 2009 till döden av en brottmålsdomstol i Teheran.

Flera demonstrationer äger rum i dag i Stockholm och andra städer i Europa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV