Startsida - Nyheter

RFSL om regeringens hbt-strategi

Under torsdagen lanserade regeringen ”En strategi för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck”. Syftet med hbt-strategin är, enligt regeringen att stärka arbetet för hbt-personers situation i Sverige. RFSL och RFSL Ungdom meddelar i ett pressmeddelande att de välkomnar strategin, men saknar konkreta åtgärder på ett flertal områden.

- Strategin fokuserar på att ge uppdrag till myndigheter. Vi välkomnar flera av dessa uppdrag, som till exempel de som gäller hälsofrågor, och vi förutsätter att hbtq-organisationer kommer att inkluderas i myndigheternas uppdrag, och ges forutsättningar för att kunna bistå med sin kompetens, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande i RFSL i en presskommentar.

RFSL Ungdom och RFSL välkomnar utredningen av 18 års kravet vid ändring av juridiskt kön men anser därför att borde avskaffas helt.

- Det är många av våra yngre medlemmar som berörs av frågan. Vissa har redan en diagnos och väntar bara på att fylla 18 så att de kan skicka in sin ansökan om nytt juridiskt kön. Transungdomar själva är eniga om att ett avskaffande av 18-årsgränsen skulle förbättra ens livssituation och bidra till att minska den psykiska ohälsan, säger Emelie Mire Åsell, förbundsordförande för RFSL Ungdom.

RFSL berör även regeringens tydlighet i fråga om hatbrott, där regeringen kommer ge Rikspolisstyrelsen i uppdrag att följa polisens hatbrottsarbete. Ett krav som RFSL och RFSL Ungdom drivit i flera år har varit att hatbrott måste tydligt skrivas in i Rikspolisstyrelsens regleringsbrev:

- Det är ett paradox att de grupper som idag skyddas mot diskriminering inte erhåller samma skydd mot hets, ej heller ingår samma grupper i straffskärpningsregeln. Här hade vi hoppats se förslag i strategin, säger Ulrika Westerlund.

RFSL och RFSL Ungdom menar också att situationen för hbt-flyktingar är ohållbar och rättsosäker. Idag utvisar Sverige hbt-personer till länder där dödsstraff, kroppsstraff och fängelsestraff föreskrivs och tillämpas.

- Vi har länge uppmärksammat regeringen och migrationsverket på det rättsosäkra läget och att Sverige misslyckas med att tillgodose hbt-flyktingars skyddsbehov. Ändå negligeras frågan ofta, och få konkreta åtgärder läggs fram och genomförs, säger Emelie Mire Åsell, förbundsordförande RFSL Ungdom.

RFSL och RFSL Ungdom har vid ett flertal tillfällen påpekat att det i utlänningslagens förarbeten förekommer motstridiga formuleringar som kan leda till en rättsosäker prövning där lika fall bedöms olika och hbt-personers levnadssätt snarare än skyddsbehov blir avgörande. RFSL & RFSL Ungdom vill därför se en översyn av utlänningslagen.

- Strategin redogör tyvärr bara för de åtgärder som regeringen fram tills nu har vidtagit för att förbättra situationen för hbt-personer som söker om asyl. Det är anmärkningsvärt, eftersom problematiken ju kvarstår trots dessa åtgärder, avslutar Ulrika Westerlund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV