Startsida - Nyheter

RFSU:s ordtävling om kvinnors onani möter kritik

I dag saknas ett självklart ord för kvinnors onani motsvarande ordet ”runka” för manlig onani. Att lyfta frågan om kvinnors onani är viktigt då ämnet under historians gång har varit väldigt tabubelagt. RFSU menar att avsaknaden av ord för kvinnors onani tyder på en maktstruktur där kvinnors sexualitet förminskas och osynliggörs.

För att kvinnors onani och sexualitet ska kunna ta samma självklara plats som männens krävs ett vedertaget ord. Möjligen kan detta ord komma att bli klittra, men det slutliga avgörandet ligger hos RFSU som nu ska gå igenom de förslag som har skickats in till tävlingen.

Det är dock inte alla som ställer sig postiva till folkets vinnare klittra, utan kritiska röster höjs nu mot ordet. Dessa kritiker menar att klittra kan uppfattas som exkluderande då det signalerar att all kvinnlig onani går ut på stimulering av klitoris. Många ställer sig även frågande till om det ens behövs ett specifikt ord för kvinnlig onani och om detta inte snarare spär på tvåkönsnormen ytterligare.


Stor respons

Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU berättar att den här diskussionen har tagits upp internt inom organisationen, men att slutsatsen ändå blev att ett ord för kvinnlig onani är nödvändigt.

– Det var något som diskuterades på kongressen, men det bestämdes till slut att man ville ha ett nytt ord eftersom att onani är så förknippat med killar och män. Vi valde att tala om det som onani med fitta för att vara så inkluderande som möjligt. Men det är klart att jag förstår kritiken. Men å andra sidan har vi getts en möjlighet att kunna prata om kvinnors sexualitet och lust. Vi har fått mejl från personer i alla åldrar, både män och kvinnor har hört av sig på alla möjliga tänkbara sätt. Frågan engagerade folk runt om i hela landet och då har vi lyckats att sätta ljuset på något. Vi har nått en bredare målgrupp än vanligtvis, vilket är en stor fördel.

– Vissa ställer sig frågande till varför det inte bara att gå att använda ordet onanera. Men andra menar att det känns för medicinskt och inte så lustfyllt. Därför vill vi ha ett ord som är motsvarande till runka.

Enligt Kristina Ljungros kommer RFSU att ta kritiken mot klittra seriöst och en utredning om ordet kommer nu att ske.

– Vi måste lyssna på kritiska åsikter också, därför ville vi att det inte bara skulle vara en omröstning. Vi kommer att lyssna in språkvetare och forskare för att säkerställa att det blir ett ord som folk blir nöjd med. Men det är klart att det finns problematiska aspekter också. Men jag menar att en måste försöka ha två tankar i huvudet samtidigt. Vi försöker jobba inkluderande på många sätt samtidigt som vi vill få fram ett nytt ord.


Internationell spridning

Vidare berättar Kristina Ljungros hur diskussionen om kvinnlig onani även har spridit sig utanför Sveriges gränser.

– Den här nyheten har spridit sig internationellt. När jag var i Helsingfors fick jag flera frågor om vad det blir för nytt ord för onani. Jag har fått tio vänförfrågningar på Facebook från folk i Italien, då nyheten även har spridit sig dit. Folk undrar om det är för att Sverige är ett så jämställt land som vi kan ha det här ordet. Men jag svarar att om vi vore så jämställda här så borde det redan funnits ett ord för kvinnlig onani, eller ett könsneutralt ord.

Ytterligare en positiv faktor med tävlingen är att fler perspektiv på sexualitet får ta plats, menar RFSU.

– Det är ofta negativa aspekter som lyfts när det talas om sexualitet, såsom sexualbrott. Det är såklart jätteviktigt att sådant diskuteras, men vi vill även se på sexualitet utifrån ett annat perspektiv Det handlar om makten över kroppen och om lusten att få njuta på det sätt man vill. Det är det vi har försökt lyfta här.

Lagom till RFSU:s kongress i vår kommer det nya ordvalet att presenteras. Det är kongressen som tar det slutgiltliga beslutet, men Kristina Ljungros understryker att allmänhetens åsikter kommer att vägas in i beslutsfattandet.

– Även om kongressen tar beslutet ville vi göra det till en deltagande process. Det var viktigt för oss att fler skulle få bidra med ord och tycka till. Det var ett ganska tydligt resultat, men i slutändan är det våra medlemmar som bestämmer.


Debatten fortsätter

RFSU:s tävling har verkligen fått frågan om kvinnlig onani att blossa upp och diskussionen om det mest lämpliga ordvalet fortsätter i sociala medier. Bland annat har Facebooksidan ”Gnosa – det nya ordet till onanera” startats för att visa upp ytterligare ett alternativ till klittra. Upphovsmakarna till sidan tillhör den grupp som finner ordvalet klittra problematiskt. Det påpekas hur klittra är en term som inte alla känner sig bekväma med då det enligt motståndarna signalerar flickighet och glättighet.

Här lyfts även kritiken mot att det är begränsande med en term som associerar till klitoris eftersom att onani för många inbegriper hela könet och andra erogena zoner än klitoris. Dessutom framhävs det att klittra är exkluderande gentemot kvinnor som inte har någon klitoris.

Som kontrast till klittra lanserar nu dessa kritiker ordet gnosa. De ansvariga för sidan menar att detta ord för tankarna till det kraftfulla verbet gno och det mjukare verbet gosa. Gno betyder ursprungligen gnugga och gnida, vilket kan ge associationer till både aktivitet och ömhet. Förespråkarna för gnosa menar även att ordet framhäver att kvinnliga onani är något aktivt, då gno kan betyda båda jobba och slita, vilket de ställer i kontrast till det mer gulliga ordet klittra. Samtidigt poängterar de att gnosa även inger en öm och kärleksfull känsla. Vilket ord för kvinnlig onani som blir mest etablerat återstår att se, men att ämnet väcker reaktioner är en sak som är säker.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV