Hur ställer sig egentligen partierna till dödandet i Gaza, hur ser de på Israels rätt till självförsvar och vilka sanktioner, om några, är de beredda att vidta? Bland de rödgrönrosa partierna förespråkar alla utom Socialdemokraterna i dag någon form av bojkott mot Israel, medan Folkpartiet i Feministiskt Perspektivs enkät fokuserar på bojkott av Hamas.
Vänsterpartiet, Hans Linde, utrikespolitisk talesperson
1. Ja. Om man menar allvar med att man vill se en tvåstatslösning så borde det vara en självklarhet att erkänna Palestina. Det skulle också skicka en tydlig signal av hopp till palestinierna och vara en mycket tydlig signal till Israel att vi inte accepterar deras ockupation.
2. Ja. Grunden till konflikten är Israels ockupation av Palestina. Ockupationen strider mot folkrätten och måste hävas om fred ska uppnås.
3. Folkrätten reglerar tydligt ett lands rätt till självförsvar. Det gäller självklart även Israel. Attackerna mot Gaza ligger dock långt utanför rätten till självförsvar. Att kollektivt bestraffa en hel befolkning och beskjuta ett av världens mest tätbefolkade områden har inget med självförsvar att göra.
4. Ja. Vänsterpartiet stödjer BDS-rörelsen, med andra ord rörelsen för bojkott, desinvesteringar och sanktioner. Handel med EU är idag en ekonomisk förutsättning för Israels ockupation. Vi anser att handelspolitiken måste gå hand i hand med vår utrikespolitik för mänskliga rättigheter och folkrätt. Israels agerande måste få konsekvenser.
5. Ja. Sverige bör ta hem sin försvarsattaché från ambassaden i Tel Aviv. Det är orimligt att Sverige har ett militärt samarbete med Israel.
6. Ja. Att bryta diplomatiska relationer är sällan ett framgångsrikt sätt att bedriva utrikespolitik. Men de diplomatiska förbindelserna bör användas till att framföra tydlig kritik mot Israels ockupation. Carl Bildt borde kalla upp Israels ambassadör till UD med anledning av attackerna mot Gaza.
Feministiskt initiativ, Gudrun Schyman, talesperson
1. JA!
2. JA!
3. Israels militära överlägsenhet är väl dokumenterad. Det är militärt övervåld från Israels sida.
4. JA!
5. Konflikten kan inte lösas med militära medel. Förhandling, dialog och diplomati är grunden för icke-våldsliga demokratiprocesser som kan leda fram till hållbar fred. Det är tveksamt om en stängning av den svenska ambassaden skulle bidra till en sådan demokratiseringsprocess.
6. Se svar på fråga 5.
Miljöpartiet, Valter Mutt, utrikespolitisk talesperson
1. Ja.
2. Ja. Det är först när Israels folkrättsvidriga ockupation av palestinskt territorium upphör som en tvåstatslösning blir möjlig.
3. Israel har rätt till självförsvar inom ramen för folkrättens bud om proportionalitet mellan angrepp och vedergällning. Denna folkrättsliga grundprincip bryter Israel mot när vedergällningen för Hamas raketbeskjutning leder till ohyggligt lidande för en stor del av Gazas befolkning i form av döda, sårade och sjukdomsspridning i spåren av sönderbombad sanitär infrastruktur.
4. EU bör inte uppgradera sitt associationsavtal med Israel så länge landet illegalt ockuperar palestinsk mark. Varor från israeliska bosättningar omfattas inte av detta avtal och dessa produkter måste därför ges en korrekt ursprungsmärkning och inte säljas under beteckningen ”Made in Israel”. Även mer omfattande handelssanktioner bör övervägas så länge Israel bryter mot folkrätten och illegalt ockuperar palestinskt territorium.
5. Nej. Sverige bör ta en aktivare roll i de internationella ansträngningarna för att hjälpa till att återstarta fredsprocessen, och då är det avgörande att kunna kommunicera med konfliktens båda sidor.
6. Nej, av samma skäl som ovan.
Socialdemokraterna, Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson
1. Ja. Vi Socialdemokrater driver detta gentemot den svenska regeringen. Ett erkännande av staten Palestina från Sverige och ett stort antal andra länder skulle visa att det internationella samfundet är fast beslutet att stödja en tvåstatslösning. Därmed skapas utsikter för reella fredsförhandlingar.
2. Ja, och det görs redan. Den strider mot folkrätten.
3. Israel har som andra rätt att försvara sig men landet måste följa internationell rätt och den begränsar vad som kan anses vara självförsvar, exempelvis måste reaktioner vara proportionerliga.
4. Nej, en bojkott av Israel är fel väg att gå. Det blir inte en förbättrad situation för palestinierna för att exempelvis kontakter mellan människor och organisationer bryts. Isolering kommer inte att bidra till förbättringar utan snarare stärka extremistiska krafter. Det skulle ytterligare försvåra för nya fredsförhandlingar att starta och alltså vara kontraproduktivt. Men Socialdemokraterna driver på för att Sverige ska införa ursprungsmärkning av produkter från de illegala bosättningarna. De israeliska bosättningarna utgör ett hot mot tvåstatslösningen och handel med produkter från dessa bidrar till att dagens situation upprätthålls. Med ursprungsmärkning kan konsumenten själv göra ett medvetet val att bojkotta dessa produkter om man så önskar.
5. Nej. Det är viktigt att Sverige finns på plats för att följa händelseutvecklingen.
6. Ja.
Centerpartiet, Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson
1. Ja
2. Ja
3. Israel har som alla andra stater rätt till självförsvar, med respekt för den humanitära rätten.
4. Nej, bojkott leder inte framåt. Däremot viktigt att säkerställa att konsumenterna får fullgod information om en produkt är producerad på ockuperat område, kommer från bosättningar.
5. Nej
6. Ja
Folkpartiet, Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson
1. Ja, när det finns ett fredsavtal klart.
2. Vi fördömer våld och övergrepp oavsett var de sker någonstans. Ockupationen ska avslutas och en tvåstatslösning ske efter fredsförhandlingar.
3. Att Israel precis som alla andra länder i världen har rätt att försvara sig om de blir angripna.
4. Ja, mot Hamas eftersom organisationen är terrorstämplad så får man inte skänka pengar till dem till exempel.
5. Nej. Svenska ambassaden i Tel Aviv och vårt generalkonsulat i Jerusalem (som ansvarar för de palestinska områdena) ska vara kvar med full bemanning.
6. Ja.
Moderaterna, Ulrik Nilsson, utrikesutskottet
1. Sverige tillämpar det grundläggande tre folkrättsliga kriterierna för erkännande, det skall finnas ett område, ett folk och en regim som utövar effektiv kontroll över området. Så länge som inte den Palestinska myndigheten kan garantera att hela området uppfyller grundkriterierna kan det inte bli aktuellt med ett erkännande. Vi stödjer den lösning som FN i sitt senaste beslut valt, statusen som ”non member state”.
2. Sverige bör tydligt markera dels att Israel har ett folkrättsligt ansvar för den situations som råder på de områden som är ockuperade sedan Yom Kipur kriget, och där det inte finns ingångna fredsavtal. Det innebär bland annat att säkerställa civilbefolkningens försörjning. Israel skall också kritiseras då man använder oproportionerligt våld i relationen till Palestina. När det gäller själva grundfrågan – nämligen den om hur ockupationen skall upphöra/fred skapas – så står vi bakom principen för två-stats-lösning och där bör såväl Fatha som Israel uppmuntras då man säger sig dela principen, ett stort ansvar – och därmed kritik – faller på HAMAS som inte kan erkänna Israel och därmed inte stödjer två-stats-lösningen.
3. Proportionerligt självförsvar är accepterat enligt internationella lagar förutsatt att det skett ett angrepp.
4. Bojkott av vad? Gäller det Israel totalt så bör vi inte det, gäller det Palestina så bör vi inte det, gäller det Hamas (för att sätta press på erkännandefrågan) så bör vi först arbeta med de diplomatiska metoderna, gäller det produkter från israeliska bosättningar på ockuperade områden så stödjer vi detta, men betonar svårigheten med att få tillförlitliga uppgifter om vad som är bosättarproducerat.
5. Nej
6. Ja
Kristdemokraterna, Désirée Pethrus, utrikesutskottet
1. Nej inte i nuläget, men när de folkrättsliga kriterierna för ett erkännande är uppfyllda bör en prövning göras. Det handlar om att en framtida stat ska ha kontroll över sitt territorium, att det finns en regering och en befolkning för området. Och i detta fall att man respekterar Israels rätt att existera och avser leva i fred och säkerhet sida vid sida med Israel. I EU:s erkännande policy läggs också vikt vid att landet respekterar de mänskliga rättigheterna.
2. Vi anser enligt de slutsatser som antogs i EU under det svenska ordförandeskapet år 2009 att ockupationen bör upphöra, men att Israels säkerhet då måste garanteras. Parterna måste enas om vägen framåt för fred. Om rättvisa och säkerhet för bägge parter i konflikten.
3. Israel har rätt till självförsvar. Men det ska vara proportionerligt och följa folkrätten.
4. Nej, vi tror inte att bojkott är rätt väg att gå. Vi önskar att båda parter löser konflikten i de fredssamtal som vi hoppas snarast ska återupptas.
5. Nej, Sverige bör ha en närvaro för att kunna bidra till att stödja fred, demokrati och utveckling i de berörda områdena. Det är bra med närvaro för att på plats kunna följa utvecklingen i en region som det händer mycket i nu. Sverige har också ett omfattande bistånd till palestinier, som vi bör följa på plats.
6. Ja, självklart bör det finnas en israelisk ambassad i Sverige.