Startsida - Nyheter

Rollerderby: ”Elitserien ger oss stor chans att utvecklas”

Det var med siffrorna 373-60 som hemmalaget Dock City Rollers vann i Angereds sporthall i lördags. Men stora poängskillnader behöver inte säga något om matchens kvalitet, eller underhållningsvärde, och förklarar spelaren och tränaren Emma Johansson aka Incredible Fox, det är genom sådana möten som Västerås har möjlighet att utvecklas. Och hon är mycket nöjd med sitt lags spel under matchen, eller boutet som det heter.

– Det fungerade jättebra. Det är ganska stor nivåskillnad på oss och Dock City Rollers men vi hade ett jättebra spel. Ofta när man möter ett bättre lag kan man tappa sitt eget spel men vi fortsatte med vårt spel och höll humöret uppe, säger hon.

Det är alltså premiär för rollerderbyns Elitserien från och med denna säsong och det kan komma att ha stor betydelse för Västerås Roller Derby:

– Vi får en jättestor chans att utvecklas, genom att möta lag som ligger över vår nivå som kanske inte hade mött oss annars eftersom lag ofta vill spela mot lag som ligger på ungefär samma nivå som en själv.

Elitseriestarten kommer sannolikt också att innebära större medialt intresse, och Emma Johansson hoppas på att media i Västerås kommer att hitta till deras nästa hemmamatch, som förhoppningsvis kommer att gå av stapeln den 14 december mot Köpenhamns b-lag, även om allt är inte helt klart än. Och på fredag kommer laget att delta i en ”utklädnads- och skräckscrimmage”, där de tillsammans med Uppsala och Borlänge kommer att spela i de mixade lagen Crazy Clowns och Murder Monkeys i sporthallen i Halstahammar.


Konståkningsvana gav bra teknik

Rollerderby är en sport som växer stort i Sverige och nya lag, eller ligor, bildas på allt fler orter. Emma Johanssons intresse för sporten väcktes av en slump då hon bodde i Göteborg och en kompis drog med sig henne till en provträning.

– Min kompis tyckte att det vore en bra sport för mig, jag hade ingen aning om vad det var, men jag fastnade mer än vad hon gjorde. Jag körde lite i Göteborg innan jag flyttade uppåt. Sedan fick jag här i Västerås jag kontakt med en tjej som heter Karen från Kanada som åkt rollerderby och varit domare där. Hon hade tidigare försökt dra igång rollerderby i Västerås, och tillsammans fick vi igång det.

När hon var yngre åkte Emma Johansson konståkning vilket gav henne en god teknisk bas även för rollerderby, och steget från konståkning till rollerderby är inte så långt.

– Nej jag åkte konståkning med ett gäng tjejer, vi åkte teamåkning, så egentligen var det inte så annorlunda, kanske mest åldersaspekten då, konståkningen höll jag på med när jag var yngre.

– Eftersom jag kunde tekniken från början så har jag har kunnat lära ut det, det är ingen som har hållit på med någon sådan sport innan.

Medan det i många andra sporter indirekt krävs intresse och träning från relativt tidig ålder har det i rollerderby varit lite tvärtom. För att tävla finns det i dag en 18-årsgräns och inom rollerderbyn finns det både spelare som sysslat med andra idrotter tidigare och de som aldrig idrottat alls men som i rollerderbyn funnit en sport som de känner sig hemma i. I takt med rollerderbyns utbredning växer också intresset neråt i åldrarna så att det på en del håll finns juniorverksamhet.


Vill fortsätta klättra uppåt

I Västerås, liksom på många andra platser, kan det vara svårt att få tränings- och matchtider. För Västerås Roller Derby är problemet framför allt att många hallar som är tillgängliga har en ny typ av gummimatta som är bra för till exempel innebandy, men sämre för rollerderby eftersom gummit gör att det är svårt att rulla.

– I bland kan det nästan bli farligt, vi kan fastna i golvet eftersom det inte är tillräckligt halt, säger Emma Johansson.

För Västerås Roller Derby som alltså etablerades 2011 tog det ett tag innan man fick ihop till ett lag men sedan har det gått fort – och bra. De har deltagit i SM-veckan de två senaste åren och också klättrat i den svenska rankingen.

– Jag var med från början och planerade kring SM-veckan. Det är jätteroligt att det har gått så bra och så mycket framåt. Utvecklingsmässigt blir det ett mer konkret mål att finnas med i SM-veckan och i tabellen, och det är viktigt för oss som inte är med i den stora världsrankningen som till exempel Stockholm och Malmö.

– Det är också bra att SM-veckan består av flera sporter. Man syns lite mer. Vi har klättrat uppåt båda åren, i somras slutade vi som femma, vi har gått från att vara rankade åtta första året till att vara femma i år.

Och det är också SM-veckan som är målet för Västerås Roller Derby denna säsong:

– Vi vill spela i SM-veckan nästa år också, och vi hoppas att sluta tabellen som topp fyra så att vi klättrar upp lite till. Det är vår målsättning, säger Emma Johansson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV