Startsida - Nyheter

Rollerderby: Europaeliten möttes i Malmö

I Baltiska hallen spelas vanligtvis handboll, basket och inomhusfotboll. Men under helgen förvandlades gummimattan till en roller derby-track och skejtare av absolut högsta klass gjorde upp påhejade av en rekordstor publik.

– I lördag hade vi över 1000 besökare och på söndagen hade vi över 700 personer. Det är väldigt mycket människor. Vid vanliga matcher kommer det kanske hundra personer, men ibland lite fler. När vi hade en stor match senast, när Crime City Rollers mötte Stockholm Roller derby, så kom det 500 personer, säger InAction Ina Pettersson, en av arrangörerna bakom turneringen.

Förutom turneringsvärdarna från Malmö var lagen tillresta från Tyskland, Belgien, Danmark, England, Norge, Finland, Wales och Stockholm.

Turneringen var välbesökt. Foajén fylldes av sponsorer, roller derby-utrustning, sportnördar och intresserad Malmöbor. Vegetarisk korv, havremjölk och kullager i en enda blandning.

– Folk har förstått att det här är en jättestor grej. Malmö stad har hjälpt oss med stora reklampelare på stan och det tror jag spelade stor roll för att så många personer kom och tittade, säger Ina Pettersson.


Curly Håår publikfavorit

Förutom publiken på plats streamades hela turneringen, vissa av matcherna visades för över 600 personer.

– Det är en stor organisation bakom att streama, det är väldigt mycket som måste stämma. Men det har gått bra. Det är viktigt att streama för att kunna för att kunna ge personer som inte kunde var på plats upplevelsen av turneringen också. Sedan är det väldigt bra för kanske framförallt spelarna att kunna se på matcherna i efterhand. Och nu är de filmade i bra kvalitet med bra kommentatorer, säger Ina Pettersson.

Varje lag spelade tre matcher (alla resultaten finns i faktarutan). Vem som blev motståndet bestämdes genom hur lagen sedan tidigare var rankade.

De svenska mästarna Stockholm Roller Derby vann alla sina tre matcher. SM-tvåorna Crime City Rollers fick med sig två vinster och en förlust, mot de finska mästarna Helsinki Roller Derby.

Det var en Stockholmsspelare som tog hem titeln som mest värdefulla spelare, landslagsjammern Lil Slinky vann utmärkelsen under turneringens sista dag. Men när det var publiken som fick rösta var det en annan landslagsspelare som var mest populär, nämligen hemmaspelaren Curly Håår.

WET avslutades med en match mellan det finska landslaget och ett ihop-plockat lag med spelare från bland annat London Roller Girls, ett av världens allra bästa lag. Det mixade laget EuroTräsh gick segrande ur den striden.

– Det var en möjlighet för Malmöpubliken att få se några av världens absolut bästa spelare, det är häftigt att en sådan sak kan hända här, säger Ina Pettersson.

Planeringsarbetet inför WET har varit långt och intensivt. I februari gick Ina Pettersson på sitt första planeringsmöte inför turneringen, dagen efter rollerderby-festen pustar hon ut genom ett besök på kallbadhuset.

– Jag är jätte-, jättenöjd att vi har anordnat ett så fantastiskt evenemang. Vi stötte inte på några större problem. Allt flöt på som det skulle. Det känns lite tomt men det är också skönt att få vila. I dag känner jag mig så himla stolt och glad för att det blev så bra, säger Ina Pettersson.

Louv Brattgård är frilansande sportjournalist och tränar i Crime City Rollers träningsgrupp för rookies.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV