Startsida - Nyheter

Rollerderby-VM till ända med USA som segrare

Sverige flög igenom gruppspelet och blev det enda lag som höll nollan genom ett helt bout när man besegrade Japan med 459-0. Som segrare av grupp 3 lyckades Team Sweden undvika att möta England direkt och fick i stället först på lördagen möta Irland som de slog med 303-133. Senare på lördagen, natten mot söndag svensk tid, ställdes man så inför England som redan från start gjorde det svårt för Team Sweden att fortsätta sitt dittills så framgångsrika spel med starkt försvar och bra avläsning av motståndarna.


England-Sverige möttes på lördagen.


Sveriges jammers fick svårt att ta sig igenom den vägg som de engelska försvararna satte upp och Englands jammers, Lexi Lightspeed och Kamikaze Kitten blev lead jammers framför Team Swedens Curly Håår och Mad Malooney i första respektive andra jammet. Team Swedens blockers gjorde vad de kunde för att hjälpa sina jammers genom den engelska försvarsväggen vilket gjorde att de inte till hundra procent kunde fokusera på att hålla sitt eget försvar. Dock gjorde de ett mycket bra jobb och i många jam tog det lång tid för något av lagens jammer att ta sig igenom – som i jam 6 då det tog 30 sekunder för Kamikaze Kitten att bli lead jammer vilket visar på båda lagens starka defensiva spel.



Team Sweden hamnade dock gång på gång i det läge som man tidigare hade kunnat använda mot sina motståndare: Att avbryta jammet innan det andra laget hade möjlighet att göra poäng. Efter fyra jam hade England dragit ifrån till 27-0, i jam 5 kunde Curly Håår slutligen pressa sig igenom Englands blockers och plockade Sveriges första poäng. I jam 10 var ställningen 36-6, men därefter blev Team Sweden poänglöst till jam 15, då hade poängen rasslat iväg för England till 84-10. Innan halvtidsvilan blir Mad Malooney lead jammer, samtidigt som Englands jammer utvisas. Mad Malooney hinner plocka upp tolv poäng innan hon utvisas för track cut, det vill säga att hon hamnade utanför banan. Team Sweden kämpade matchen igenom men fick se sig besegrade med 287-82.


Rollerderby-VM en succé

Under söndagen spelades båda semifinalerna, den första mellan USA och Australien som USA vann med 259-54, och därefter mellan England och Kanada som blev ett jämnare bout med slutresultatet 156-112. I matchen om tredjeplatsen möttes alltså Australien och Kanada som Australien vann med 197-128. Och så var det slutligen dags för den stora finalen mellan USA och England som spelades klockan 02.00 natten mot måndag svensk tid. Och nu var det Englands tur att få problem med sitt spel så väl defensivt som offensivt. De diamantformationer som Englands blockers hade så effektivt hindrat de svenska spelarna dagen tidigare med drogs isär och kunde inte hålla USA:s jammers stången.


England tar emot sina silvermedaljer, och Australien firar sitt brons.


Efter tio minuter spelade hade USA tagit ledningen med 50-6. Under den första perioden lyckades dock England hålla kontakt med USA och i halvtidsvilan hade USA inte lyckats komma över 100-poängsgränsen, 95-46 var ställningen då. I andra period kunde USA dra iväg, när en kvart återstod av matchen stod det 172-62, men mot slutet av boutet lyckades England plocka hem en hel del poäng. Och med bara sekunder kvar av boutet nådde England genom jammern Kamikaze Kitten nå 100-poängsstrecket och därefter gjorde hon grand slam och hämtade hem ytterligare fem poäng till England till publikens jubel, för detta rollerderby-VM har karaktäriserats av ett varmt stöd från publiken till de lag som varit underdogs. Extra jubel blev det då detta var Kamikazes sista match, hon lägger av efter VM. Efter matchen blev det stora omfamningar lagen emellan. Därefter återstod bara prisutdelning för ettan, tvåan och trean i ett rollerderby-VM som visat på sportens stora popularitet, schackliknande teknik, sportsliga värme och mycket annat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV