Startsida - Nyheter

Röster från den arabiska våren på Operan i Malmö

Våldtäkter och andra sexuella övergrepp begås mot kvinnor över hela världen. Vad som skiljer det ena landet från det andra i synen på sexuellt våld mot kvinnor är dels lagstiftningen men också hur lagstiftningen efterlevs. Det är besvärande när lag och synsätt inte löper gemensamt, menar egyptiska skådespelerskan och aktivisten Ola Abulshalashel som medverkar i föreställningen Anti - the revolution will be feminized.

- Även om det finns ett juridiskt lagstadgat skydd för kvinnor mot våldtäkt och andra övergrepp efterlevs de lagarna sällan i vardagen, varken bland folk i allmänheten eller inom rättssystemet, säger hon.

Genom rapporteringen från Kairo under revolutionen 2011 framgick tydligt hur utsatta kvinnor blev. Samtidigt som de politiska manifestationerna på Tahrirtorget pågick har flera kvinnor vittnat om att de våldtagits.

För i dag 26-åriga Ola Abulshalashel blev det en väckarklocka.

- Jag var redan innan dess väl medveten om hur vår situation såg ut men jag tänkte inte då i politiska termer, säger hon.

Ola Abulshalashel vill betona att det varken handlar om religion eller kan förklaras med skilda socialklasser i samhället. Det som skapat kvinnors underordning och utsatthet är i stället något som handlar om traditioner. Hon beskriver hur människor ser det.

- Så som det har varit så ska det alltid förbli är ett synsätt som genomsyrar vårt samhälle, säger hon.

För Ola Abulshalashel var det en självklarhet att engagera sig i det internationella projekt som formades 2012 för att belysa och förhoppningsvis förändra villkoren för kvinnor i Mellanöstern.

- I början var jag förstås lite rädd för att bli bemött som en individ. Min ambition är ju verkligen att vår kamp ska leda till en revolutionerande förbättring för alla kvinnor. Faktiskt är det en sådan sympati jag mött, säger hon.

– Vi måste komma ihåg att kvinnor över hela vårt klot upplever ett förtryck. Innan jag kom till Sverige första gången trodde jag att det här var paradiset för kvinnor. Nu vet jag att också i den här delen av världen finns orättvisor mellan könen. Vi har alla liknande strukturer. Om Egypten gör framsteg så gagnar det också kvinnor i andra länder och vice versa, lägger Ola till med eftertryck.


Skådespelerskan Ola Abulshalashel och regissören Ellen Nyman.


I kväll, tisdag, har Anti premiär på Malmö Operas scen Verkstan. Det har varit viktigt för regissören Ellen Nyman att få utrymme på etablerade scener, tidigare har gruppen framfört Anti på Folkoperans scen i Stockholm.

- Det föreställningen handlar om förtjänar en stor och etablerad scen. Vårt ämne har alltför länge varit undanskuffat till små undergroundteatrar, det är slut med det nu hoppas jag, säger regissören.

På scenen möter publiken, förutom musiker, tre artister - svenska operasångerskan Paulina Pfeiffer samt skådespelerskorna Cindy Mizher från Libanon och Ola Abulshalashel från Egypten.

Anti beskriva som en operaperformance där musiken både är klassisk (Händel) och elektroakustisk. Föreställningens tema är kvinnors berättelser om vad de utsatts för och bilderna knyts samman av musiken.

- Det är häftigt att göra en roll som är så aktuell över hela världen, menar Paulina Pfeiffer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV