Startsida - Nyheter

Russian Open Games igång trots bombhot

– Jag beundrar verkligen det enorma tålamod som idrottare och aktivister här uppvisar. Trots rädsla och stora praktiska svårigheter har alla uppvisat stort lugn, säger Mathilda Piehl från RFSL som var på plats när arrangörsgruppen, Russian LGBT Sport Federations presskonferens som fick flyttas till en parkeringsplats utanför lokalen som bombhotats.

Under det senaste dygnet har arrangörerna jobbat intensivt för att hitta nya platser att hålla spelen, som har deltagare från elva länder och 22 ryska regioner, på – liksom att hitta nya sovplatser då även hotell dragit sig ur överenskommelser i sista stund. Det faktum att såväl ägare till arenor och hotell under så kort tid samtidigt ändrade sig gör att arrangörerna tror att det rör sig om en koordinerad offensiv som de ryska myndigheterna ligger bakom.

– Jag är säker på att det är regeringen, sade Elvina Yuvakaeva, en av arrangörerna, igår eftermiddag till Buzzfeed. Då hade alla utom en av lokalerna och arenorna dragit sig ur.


Säkerhetsåtgärder nödvändiga

Redan innan de problem som Russian Open Games, eller de ryska öppna spelen, nu har mötts av har arrangörerna varit tvungna att hålla information om var olika tävlingar, men också samtal och diskussioner, ska äga rum.

– Vi får sms och mail eller samtal precis innan eventet ska hållas om en mötesplats, sedan går vi tillsammans från den mötesplatsen till arenan, detta är en säkerhetsåtgärd, säger Mathilda Piehl om hur det hela fungerar.

Hon är på plats både för att åka skidor, och pröva på andra idrotter, men också för att möta och samtala med aktivister:

– Jag älskar att åka skidor och det ska bli kul att testa konståkning, seminarier och workshops är också spännande såklart, men det är nästan alltid i det mellanmänskliga mötet som den viktigaste kunskapen genereras.

Omkring 300 personer beräknas delta i evenemanget som avslutas på måndag. Bland deltagarna finns den holländska idrottsministern Edith Schippers. Inför OS i Sotji fick Nederländerna både inhemsk och internationell kritik för att landet skickade en så stor delegation till Ryssland, med bland annat både kungapar och premiärminister. Då Schippers var i Sotji påtalade hon dock att hon också skulle åka till Russian Open Games efter en inbjudan av arrangörerna:

– Det är viktigt att det äger rum i Ryssland, sade hon och betonade vikten att hbtq-rättigheter respekteras.

När Russian Open Games kunde invigas efter fördröjningarna hölls tal av bland annat arrangörerna Konstantin Jablotsky som är ordförande för Russian LGBT Sport Federation och Elvina Yukokaeva. Dessutom talade också den amerikanske tidigare guldmedaljören i simhopp Greg Louganis och den amerikanska skådespelaren Julianne Moore skickade en videohälsning till stöd för spelen.


Sätter mr-frågor i fokus

Mathilda Piehl är kritisk till att människorättssituationen i Ryssland inte uppmärksammades mer medan OS avlöpte, men hoppas att Russian Open Games kan bidra till att situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland inte faller i glömska:

– Spelen blir en påminnelse efter OS och den uppmärksamhet som väcktes runt hbtq-frågor då att vi inte får glömma de kränkningar av mänskliga rättigheter när strålkastarljuset slocknat. Aktivisterna här ska leva kvar och måste hantera den nya lagstiftningen. Jag tycker att gårdagens kaos visar tydligt på vilket sätt den här typen av lagar begränsar och kringskär hbtq-personers rättigheter, säger hon till Feministiskt Perspektiv på mail från Moskva.

Arrangörerna för Russian Open Games vädjar också till ordföranden för den Paralympiska internationella kommittén Philip Craven om att vägra ställa upp på Sotji-spelen som ska hållas i mars om inte också de ryska öppna spelen tillåts genom en namninsamling som just nu pågår på nätet. I den hänvisar man till de den paralympiska kommitténs etiska koder som i artikel ett säger att all diskriminering, inklusive diskriminering på grund av sexuell orientering, ska bekämpas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV