Prenumerera

Logga in

S-besked om ny ”pappamånad” välkomnas internt

Socialdemokraterna presenterade i fredags ett förtydligande av hur föräldraförsäkringen ska göras mer jämställd – en tredje månad ska reserveras för vardera föräldern.

– Det är oerhört glädjande! Vi har alltid tolkat ”avgörande steg” som att fler dagar måste vigas år vardera föräldern, ingen annan reform har gett någon märkbar effekt. Att Socialdemokraterna nu är tydliga med vad som behöver göras är en väldigt viktig signal, säger S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson i ett pressmeddelande.

S-kvinnor har länge kämpat för att göra föräldraförsäkringen mer jämställd. Inte minst under Social­demokraternas partikongress förra året där S-kvinnor hade en viktig roll och verkade för att lyfta fram frågan i partiets framtidskontrakt.

– Den är en oerhört viktig reform! Vi når inte ett jämställt arbetsliv utan ett jämställt familjeliv. Föräldra­försäkringen är något som samhället har beslutat om gemensamt och också betalar för gemensamt. När vi märker att systemet leder till ojämställdhet har vi också ett gemensamt ansvar att göra något åt det. I dag tar mammor ut 76 procent av alla föräldradagar. Under barnets första två år tar mammorna ut hela 90 procent. Det här är grunden till varför kvinnor får sämre möjligheter att göra karriär, sämre löneut­veckling och på sikt en betydligt lägre livsinkomst och pension, säger Ohlsson vidare.

– Långsiktigt är det här en reform som alla kommer att tjäna på. Män får mer tid för sina barn, barn får mer tid med sina föräldrar. Och vi ser stora vinster för kvinnor när det gäller karriär och löneutveckling. Alla förtjänar att kunna försörja sig på sin inkomst. Det i sig tjänar hela samhället på.

Det socialdemokratiska studentförbundet har också varit pådrivande internt för ytterligare öronmärkning av föräldraförsäkringen och välkomnar precis som S-kvinnor beskedet.

S-studenters förbundsordförande Talla Alkurdi framhåller i ett pressmeddelande behovet av en klassmedveten femimism, och menar att fler reserverade månader i föräldraförsäkringen är ett bra exempel. Detta då det ojämställda uttaget leder till både lägre livsinkomst och lägre pension för kvinnor än män.

– Vi vet sedan länge att det enda som verkligen hjälper mot det ojämställda uttaget är att reservera fler månader för vardera föräldern. Det har flera utredningar från bland annat Försäkringskassan och Inspektionen för socialförsäkringen visat. Samma undersökningar visar också att Moderaternas jämställdhetsbonus inte har haft någon effekt. Detta är en mycket viktig feministisk reform, säger Talla Alkurdi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV