Startsida - Nyheter

S-kvinnor: ”Bra med fortsatt tryck i de feministiska frågorna”

– Jag tycker att det som kommit fram är bra förslag, liksom fokus på frågor där både feminism, jämställdhet och miljöfrågor får stort utrymme. Det är också frågor som S-kvinnor drivit under många år. Det är också bra att man tar upp att att förutsättningen för jämställdhet måste bekämpa arbetslöshet bygger på att man har ett arbete.


Flera av förslagen kräver resurser, som rätten till heltid, har vi inte sett någon budget för än, hur säker är du på att punkterna kommer att kunna genomföras under mandatperioden?

– När det gäller rätten till heltid och offentliga sektorn måste vi börja på direkten Flera kommuner har redan genomfört detta och en del har lagt förslag som är på väg att genomföras. Frågan ska också lyftas upp till SKL (Sveriges kommuner och landsting som är arbetsgivarorganisation, red anm) och i de kommuner vi inte har majoritet hoppas vi få gehör från arbetsgivarhåll. Jag tycker att punkterna man har lyft fram är konkreta och bra. Det som återstår är budgetförslag och regeringsförklaring...


Hur stort problem att S och MP också få med sig andra partier?


– Det finns partier i riksdagen som pratar om att de är feministiska och det borde gå att få med sig SKL. Vänsterpartiet ser jag inte som något problem alls och Folkpartiet och centern har ändå haft ambitioner på jämställdhetsområdet.


Finns det risk att det stannar vid ambitioner nu?

– Nej, inte när det är ett punktprogram, inte bara ett visionsdokument. Det här är punkter som ska genomföras.


En av punkterna är att införa jämställdhetsintegrering och genusbudgetering i alla myndigheter och departement...

– Det är vi nöjda med. Vi uttryckte oss så att vi ska gå från ord till handling, här uttrycker man det som att gå steg för steg. Då handlar det inte om visioner längre utan om konkreta åtgärder så det tycker vi är bra. Det är också bra att det är tryck i frågorna och att ni skriver om det hela tiden. Opinionen är bra och att man vill förändring, för politiker är det bra att ha det trycket i ryggen så frågorna alltid kommer upp. För det finns också motstånd, inte i de här partierna som samarbetar nu, men utanför och då är det bra att det är fortsatt tryck i de feministiska frågorna.


Vilken betydelse har det att regeringen kallar sig feministisk?

– Det förpliktigar och det är oerhört viktigt, jag och s-kvinnor känner oss väldigt glada över det, att äntligen har vi en feministisk och klassmedveten regering för det handlar både om jämställdhet och jämlikhet. Och det handlar inte bara ord och ordval utan det betyder att man ser maktordningar och hur de påverkar. Nu ska göra något åt det och förändra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV