Startsida - Nyheter

Högt valdeltagande mot rasism

– Vill vi gå från ord till handling? Vill vi göra något konkret mot rasismen? Då ska vi börja med att rösta bort rasismen, nu har vi chansen!

Detta säger Delvin Arsan med ett brinnande engagemang och inspringande entusiasm. Tillsammans med sina vänner har hon startat kampanjen "Rösta bort rasismen" som syftar på både EU-valet den 25 maj och riksdagsvalet i september.

"Rösta bort rasismen" ser sig som en ideell gräsrotsorganisation. Den är partipolitiskt och religiöst obunden. Kampanjen vänder sig till alla vare sig de är liberala, gröna, socialister, feminister eller konservativa, för att motverka att rasismen röstas in i institutioner, myndigheter och parlament. Det avgörande i initiativtagarnas ögon är att rösta. Med detta menar "Rösta bort rasismen", att man inte lämnar utrymme till de politiska partier med rasistiska och diskriminerande värderingar.

– Vi är ingen etablerad organisation eller förening. Vi är vanliga medborgare som vill påverka demokratin, brinner för mänskliga värderingar och rättigheter, står för jämlikhet och är emot diskriminering. Vi brinner för att göra konkreta saker och vara konstruktiva. Med gräsrotsrörelse menar vi folk som själva reser sig och engagerar sig för att påverka samhället. Det finns några framgångsrika nutida gräsrotsrörelser men i övrigt håller gräsrotsrörelserna på att försvagas i Sverige, de har ingen stark närvaro, tycker Delvin Arsan.


Varje röst räknas nu

Kampanjens budskap är enkelt och konkret. Varje röst som inte används stärker de extremhögerpartiernas ställning i EU-parlamentet. Delvin Arsan och hennes vänner tycker att det politiska läget i EU-länder börjar bli alarmerande. De menar att rasismen inte är en åsikt bland alla andra. Den har politiserats och med parlamentariska medel blivit en plattform baserad på människoförakt som mobiliserar hårda nationalistiska och högerextrema vindar, förklarar Arsan.

– Det låga valdeltagandet i EU-valet skrämmer. Sju av tio frågor bestäms i Bryssel. Vill vi lämna de viktiga frågorna till högerextremisterna att bestämma över? Om vi inte röstar bort dem kommer de att få en stark plattform med finansiella resurser för att sprida människoförakt och få inflytande över lagar som påverkar våra liv.

– Det som händer i Sverige är inte längre enbart svenskarnas angelägenhet, vi är en del av en union, allt som händer här eller i andra länder påverkar oss alla. I många länder inom denna union håller högerextremisternas position att bli allt starkare. I länder som Frankrike är de det tredje största partiet, i Ungern och Grekland ännu värre. Så nu gäller det att göra något konkret mot rasismen. Och nu under superval-året har vi chansen att visa rött kort mot rasismen i hela Europa.


Samlar donationer

Högerextrema partier runt om i hela Europa förenar sig och siktar på en större sammanslutning inom EU-parlamentet. Det är ont om tid och initiativtagarna till kampanjen jobbar hårt. Resurser saknas. För att få fart på kampanjen och nå ännu fler krävs det mer finansiella resurser.

– Vi har startat med en visuell-kampanj på vår hemsida. Vi tycker att klippet är effektivt och förklarar vad vi menar. Vi har startat utan resurser, vi jobbar på vår lunchtid, raster och kvällar. Vi har betalat allt själva hittills. Men vi inser att det inte räcker längre.

– Nu börjar vi med att ta emot donationer samt frågar alla organisationer som delar vårt syfte att ansluta sig till kampanjen. Vi använder "Funded by me" för att samla donationer till att bygga upp vår kampanj och nå allt fler, både i Sverige och i hela Europa. Högerextremister och rasistiska partier är slutna organisationer och till skillnad från dem är vi öppna och transparenta. Allt vi gör kommer att vara transparent, vilka som donerar och hur mycket. Och vi hoppas att de som vill göra något konkret mot rasismen stödjer kampanjen!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV