Studenter i USA som utsatts för sexuella övergrepp anklagar skolorna för att sopa problemen under mattan. Efter påtryckningar blev Kalifornien den första delstaten i USA att anta en historisk lag om samtycke vid sex på universitet och högskolor. Lagen skrevs under den 29 september och träder kraft den 1 januari 2015.
De senaste åren har amerikanska studenters frustration över universitetens undermåliga hantering av sexuella övergrepp på universitetsområden hörts över hela USA. 78 amerikanska högskolor har hittills anmälts till Utbildningsdepartementet och deras arbete i sexualbrottsfall är nu föremål för utredning. Men det är Kalifornien som blir först med en lag, som innebär att universiteten kan bli av med sin finansiering om de inte tar tag i sexualbrotten ordentligt. I Kalifornien finns också några av de universitet som det blåst allra hårdast runt. Sofie Karasek är student på Berkeley utanför San Francisco och har med kampanjen End Rape on Campus drivit på för en samtyckeslag.
– Under mitt första år på Berkeley var jag själv med om ett övergrepp och upptäckte att fler hade utsatts av samma kille. Men efter att vi anmält det vi varit med om till skolan upplevde vi att de ville sopa händelserna under mattan. Det blev nästan inga konsekvenser för förövaren och skolan kommunicerade knappt med oss – vi fick aldrig veta något om vad som hände i våra mål. Det gjorde oss arga.
När hon stötte på allt fler studenter med liknande berättelser bestämde de sig för att sätta stopp för Berkeleys agerande i sexualbrottsmål. Innan lagen gick igenom i september hade de hunnit med två anmälningar till Utbildningsdepartementet, som efter utredning höll med dem i deras kritik, och fått massiv uppmärksamhet i media.
– Jag är jätteglad över samtyckeslagen. Den kommer att underlätta ett kulturellt skifte och sätter fokus på att ”ja betyder ja” istället för att ”nej betyder nej”. Jag hoppas att lagen kommer se till att angripare hålls ansvariga och att utsatta får ha synpunkter på vilka konsekvenserna ska bli, säger Sofie Karasek.
”Ja betyder ja”
Enligt lagen, som träder i kraft den 1 januari 2015, räknas inte tystnad eller avsaknad av motstånd som samtycke, och det kan heller inte ges av någon som sover eller är påverkad av alkohol eller droger. Det är vad begreppet ”ja betyder ja” syftar till – att bara ett tydligt ja betyder samtycke, istället för frånvaron av ett nej. Dessutom måste båda parter försäkra sig om att den andre vill delta och gå vidare i sexakten. Konsekvensen kan annars bli exempelvis avstängning.
– Inget annat brott tvingar offren att bära hela bördan, det är ett synsätt som bygger på idén om att en kvinnas kropp är tillgänglig tills hon säger nej. Det är därför den här delen av lagen är så kontroversiell – den sätter fingret på problemen med hur vår kultur ser ut och förändrar samtalet kring sexuella övergrepp till ett där förövarna måste ta ansvar för sitt eget beteende. Ansvaret hamnar inte längre på kvinnan att säga nej, säger Denice Labertew, jurist och anställd på organisationen California Coalition against Sexual Assault.
Berkeley i Kalifornien är ett av de universitet som kritiserats hårdast för att inte ta tag i sina problem med sexuella övergrepp på campus.
I USA bor många studenter på campusområden under sin studietid och Denice Labertew menar att de lätt blir isolerade samhällen som studenternas hela liv kretsar kring. De tillbringar en stor del av sin tid där och där har de sina vänner och fritidsaktiviteter. Det skapas lätt en kultur som underblåser risken för övergrepp, och rapporter pekar på att en femtedel av alla universitets- och högskolestudenter utsätts för sexuellt våld någon gång under sina studieår.
– Eftersom campus ofta blir sådana här öar drar sig studenter ofta för att anmäla och söka hjälp där. De är rädda att någon ska få reda på det och att universitetet inte kommer att sköta en anmälan ordentligt. De flesta mål hanteras internt av universiteten själva, därför är den här lagen extra viktig. Självreglering fungerar ofta dåligt, säger hon.
Lagen uppmanar också universiteten att bilda partnerskap med externa organisationer och experter vilket betyder att studenter får större möjligheter till stöd utifrån. Dessutom måste de införa genomgripande förebyggande program, som bland annat innefattar utbildning av studenter och personal.
Kan lagen sprida sig till andra delstater?
– Flera andra stater har redan hört av sig och visat intresse för lagen. De har väntat på att Kalifornien skulle klubba igenom den för att kunna se hur den ser ut och fungerar i praktiken. Sedan kan de genomföra eventuella förändringar och införa den själva, säger Denice Labertew.