Fjolårets final drog 35 000 åskådare och tio miljoner tv-tittare. Efter minutiösa förberedelser och idogt arbete inleds i helgen VM för nationer utanför Fifa på Jämtkraft arena i Östersund.
– Det kommer fotbollsspelare i världsklass. Det är helt otroligt att få välkomna spelare på den nivån till Östersund, säger Per-Anders Blind
Samtidigt som fotbolls-VM i Brasilien så drar det likaså ihop sig för ett annat fotbolls-VM. Nämligen VM i Östersund – en världscup i fotboll för nationer, folk och minoriteter utanför internationella fotbollsförbundet Fifas organisation. Tvåhundra internationella journalister väntas till evenemanget när tolv lag kommer att fajtas om guldet med start på söndag då Conifa – organisationen för fotbollsförbund som står utanför internationella fotbollsförbundet Fifa, tillsammans med Östersunds FK ska arrangera mästerskapet.
– För att vara med i Fifa så måste man förutom att vara en erkänd nation även ha en stadig ekonomi. Conifa fångar upp de som inte får vara med i Fifa. Fotboll utanför Fifa engagerar människor djupt. Det är en större och mäktigare känsla att representera sitt folk jämfört med att representera sitt land, säger Per-Anders Blind, Conifas ordförande till Feministiskt Perspektiv.
Det var många som var intresserade av att få arrangera det som har kommit att kallas för minoritets-VM, men till slut föll valet på Östersund.
– Ett bra förberedelsearbete och en genomtänkt presentation gjorde att det blev Östersund. Det här är jättestort. Östersundarna har inte fattat hur stort det kommer att bli, säger Per-Anders Blind.
Inget minoritets-VM
Inför tävlingarna har förberedelserna varit enorma och enbart att lyckas få spelarna på plats har varit minst sagt en utmaning. I och med att det handlar om icke-autonoma stater har många av spelarna behövt åka tusentals mil för att få visum och tillstånd att åka till Sverige.
– För exempelvis kurderna har det varit extra problematiskt då spelarna enskilt varit tvungna att åka till ambassaden i Ankara i Turkiet eller till Jordanien. Det har kostat dem tusentals kronor och många har fått åka hundratals mil. Nu har vi äntligen fått Bagdad att ta emot sökande så det har underlättat för vissa.
Andra länder som haft liknande problem är Darfur som har tvingats åka till Tchad för att få visum och spelare från Azerbajdzjan och Abchazien från Georgien har varit tvungna att bege sig till Moskva.
– Det faktum att det är extra svårt för spelarna att komma iväg gör dem ännu mer stolta när de väl lyckats ta sig hit, och för alla är VM-veckan jättestor. Abchazien från Georgien lånar till och med presidentens flygplan och flyger direkt till Östersund. På den nivån är det, säger Per-Anders Blind.
Trots att det är lätt att kalla mästerskapet för minoritets-VM så håller Per Anders Blind inte med.
– Det är många folkgrupper med miljontals invånare involverade, vad är lilla Sverige och svenskarna jämfört med det? Det handlar om etniciteter och regioner som är sportsligt isolerade helt enkelt. Jag skulle hellre kalla det för fotbolls-VM för alla lag utanför Fifa. Det är likaså det största VM:et utanför Fifa.
Bryter normer
Under VM kommer en match att dömas av en kvinnlig domare. Närmre bestämt matchen mellan Sápmi och Occetanien. Anledningen är att visa att det funkar lika bra med kvinnliga som manliga domare.
– Eftersom Conifa inte är fast i gamla strukturer och traditioner ser vi det som en unik möjlighet att visa omvärlden att tjejer också kan. Det är en fantastisk möjlighet att visa omvärlden att det går att använda kvinnliga domare i en herrturnering. Det är ingen som ”vågat sig” på detta tidigare.
Organisationen har även planer på att arrangera Dam-EM 2015, då fotbolls-EM för herrar och för rörelsehindrade är planerat i Conifas regi.
– Just nu förs diskussioner om att ha med damerna på Europamästerskapet, men vi måste ro i land VM först. Jag kan inte säga säkert när det blir en turnering för damer men jag kan tänka mig att en uppstart med damfotboll kommer i och med EM nästa år.
Kulturstad byggs
I och med tävlingarna så kommer en kulturstad byggas mitt i Östersund. Under öppningsceremonin på Stora torget på lördag kommer samiska artister att uppträda där jojken kommer att vara ett givet inslag. Det kommer byggas kåtor och samiska hantverkare ska visa upp sin konst. Fotbollsarenan kläs i den samiska flaggan och den samiska nationalsången ska sjungas.
– Under hela veckan kommer det samiska genomsyra det mesta i staden. Staden kommer leva upp och det samiska kommer verkligen få synas, vilket känns jättekul, säger Per-Anders Blind.
Under förra fotbolls-VM för lag utanför Fifa som hölls i Kurdistan år 2012 kom 35 000 besökare till finalen som sedermera vanns av hemmalaget. Förväntningarna inför årets final på Jämtkraft arena är höga.
– Det bor 130 000 kurder i Sverige och jag hoppas verkligen att de kommer. Jag hoppas också att det kommer många svenskar för att heja fram Sápmi. Arenan tar 6 000 personer och det vore fantastiskt om vi kunde fylla den.
Till tävlingarna väntas toppspelare från Serie A i Italien och spelare från högsta ligan i Frankrike och Ryssland.
– Det kommer fotbollsspelare i världsklass. Det är helt otroligt att få välkomna spelare på den nivån till Östersund, säger Per-Anders Blind.
Håkan Kuorak, ordförande i det samiska fotbollsförbundet och tillika tränare för Sápmi säger precis som Per-Anders Blind, att det är något speciellt med att få representera sitt folk.
– Det häftiga är att se samhörigheten och hur ett folk enas. De andra lagen har också sin historia, ofta en helt annan – men det finns en förståelse lagen emellan.
Håkan Kuorak säger att lagen sinsemellan får ta del av historier som de aldrig annars skulle få höra.
– En annan häftig grej är att man ju matas med politik i media enbart på regeringsnivå, men nu pratar spelarna om verkliga problem som aldrig skulle lyftas i media eftersom nationalstaten på många håll tystas ner. Sådana historier är ovärderliga.
Inför VM i Östersund har tjugo spelare valts ut. Några svenskar, några finländare och de allra flesta är från Norge. Kuorak hoppas att Sápmi går vidare från gruppspel.
– Tar vi oss vidare från gruppspelet så kan det gå riktigt bra, men det är många bra lag som deltar och det kommer att bli tufft, säger Håkan Kuorak.