Startsida - Nyheter

Schyman och Bolunds jämställdhetsutspel ifrågasatt

Ett gemensamt utspel om alliansens misslyckade jämställdhetspolitik av Gudrun Schyman, talesperson i Feministiskt initiativ (Fi) och Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson i Miljöpartiet (MP) väckte stor uppmärksamhet i veckan – men också förvåning och en del kritik.

Gudrun Schyman och Per Bolund framhåller i en gemensam debattartikel att jämställdheten går bakåt och att skillnaderna i inkomst mellan män och kvinnor ökat kraftigt sedan alliansregeringen tillträdde. Dessutom menar de att regeringens jobbskatteavdrag har gynnat män mer än kvinnor.

Utspelet har fått stor spridning, men samarbetet uppskattas inte av alla. Några kritiker är förvånade över att Fi skrev artikeln ihop med Miljöpartiet, som stödjer alla fyra genomförda skatteavdrag – samtidigt som de enligt Schyman och Bolund har bidragit till de ökade inkomstskillnaderna. Feministiskt Perspektiv frågade Gudrun Schyman hur hon ser på den kritiken.

– Det faktiska utfallet utav den förda ekonomiska politiken är att klyftorna ökar mellan kvinnor och män. Det tycker jag är allvarligt och skäl nog till att skriva en artikel. Att jag gör det tillsammans med Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson är av det skälet att jag tycker att det är bra att flera partier i riksdagen arbetar för en förändring, säger hon.

Schyman konstaterar också att det visst finns saker som partierna är oense om, men att de båda inser vikten av en bättre jämställdhetspolitik.

– Det handlar ju om de frågor som vi har varit ense om ganska länge att driva, som till exempel att Medlingsinstitutet ska få i uppdrag att arbeta med jämställda löner, det är en huvudfråga. Och så länge vi inte jobbar för dessa frågor, så kommer orättvisorna att fortsätta. Därför är det viktigt att vi även jobbar med ett riksdagsparti.

Schyman och Bolunds debattartikel har även kritiserats av DN:s ledarsida, som anser att statistiken används försåtligt. I ledaren, som publicerades den 8 januari, framhålls även att prognosen om att inkomstklyftan under alliansens tid vid regeringsmakten skulle öka med 43 procent inte stämmer. Gudrun Schymans förklarar att förutsättningarna förändrats sedan debattartikeln skrevs.

– Den beräkningen som fanns i artikeln inkluderar att man höjde brytpunkten för statlig skatt och det blev ju inte av. Vi skrev artikeln redan i december, vi blev utlovade att den skulle få plats innan jul, och då var läget så att alla trodde att det skulle bli på det sättet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV