Nyheter

Seger för Rosengård mot ryska Ryazan i Champions League

Det var med pompa och ståt det spelades Champions League i den ryska halvmiljonstaden Ryazan, tjugo mil sydost om Moskva. De svenska mästarna FC Rosengård besökte de regerande ryska mästarna Ryazan VDV i sin första omgång av årets Champions League.

Matchen spelades klockan 15 lokal tid. Solen sken över den röd-, vit-, blåa stadion. Och stolsraderna fylldes på sina ställen av skolbarn, fans och militärer. Publiken fick sedan en mållös första halvlek. Rosengård kontrollerade för det mesta spelet, men kvicka fötter i Ryazan gjorde att målvakten Kathrin Längert fick göra ett par paradräddningar.



Rosengårds farligaste målchans i första halvlek hann aldrig bli ett skott eftersom domaren felaktigt blåste av för frispark när Marta kom fri med den ryska målvakten Veronica Sjulga.

I andra halvlek satte FC Rosengård full fart framåt. Med mer kraft, energi och precision i passningsspelet dröjde det inte länge innan Rosengård skapade chans på chans. Det förlösande 1-0-målet kom efter en frispark.

– Det var en frispark som jag kom med fart på och så nickade jag den in i målet och kanske hade jag lite tur också, sa målgöraren Katrin Schmidt.

Efter nickmålet rullade det på för mästarna från Malmö. Matchens andra mål kom efter en soloprestation av Marta. Hon fick en boll i djupled och sprang sig helt fri, i full fart mot målvakten. Med snabba fötter och fin teknik slog hon iskallt bollen sidan av den annars storspelande Veronica Sjulga.


Rosengård i anfall.


Efter total Rosengårdsdominans i början av den andra halvleken jobbade sig Ryazan VDV in i matchen. De spelade aggressivt och tryckte upp sitt annars defensiva lag högt på Rosengårds planhalva. Det gav resultat.

Efter en tilltrasslad situation framför eget mål rensade Rosengårdsförsvaret bort bollen till hörna. En välslagen boll som pricksäkert nickades in bakom Kathrin Längert.

– Dom spelade aggressivt men vi gjorde också det och det är bra att vi visar att vi kan det. Men domaren var bra och stoppade det innan det kanske skulle ha gått över styr, sa Katrin Schmidt.

3-1-målet kom i 91:a minuten. Inhopparen Kirsten Van De Ven slog en passning till Anja Mittag som tunnlade den ryska målvakten.

Anja Mittag.


Men alla hade inte uppfattat att Rosengård var ett steg närmare en vinst. När laget firade målet på planen började tränare Markus Tilly gestikulera från sidlinjen.

– Jag uppfattade faktiskt inte att det blev mål. Jag trodde att Anja [Mittag] skulle slå en kort hörna när hon sprang ner mot hörnflaggan. Så jag vinkade åt vår mittback Amanda Ilestedt att hon skulle stanna kvar på vår planhalva. I själva verket skulle hon ju upp och fira att det blivit mål. Men det bjuder jag på en sådan här dag, sa Markus Tilly.

Returmatchen spelas nästa onsdag på Malmö IP. Vid vinst eller oavgjort är Rosengård vidare i Champions League.


Amanda Ilestedt och Alexandra Reily.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV