En ny avhandling i sociologi vid Stockholms universitet visar att alkoholintag omges av starka genusnormer. Resultaten visar att kvinnor förväntas vara mer ansvarstagande och omhändertagande än män, som i sin tur antas vara orädda och testa gränser. Män är därmed tillåtna att förlora kontroll i högre utsträckning än kvinnor.
– Det finns även kopplingar mellan unga kvinnors drickande och föreställningar om promiskuitet och risk för sexuella övergrepp, berättar Josefin Bernhardsson vid Centrum för samhällsvetenskaplig alkohol- och drogforskning, Stockholms universitet.
Bernhardssons avhandling Normalitetens gränser: En fokusgruppstudie om alkoholkultur(er), genus- och åldersskapande synliggör att de normer som reglerar drickandet är relativt stabila även då svenskarnas dryckesmönster förändrats i termer av kvantitet och val av dryck. I synnerhet gäller detta genus- och åldersrelaterade normer.
– Mäns och kvinnors drickande förklaras och ursäktas på olika sätt. Medan mäns dryckesbeteende huvudsakligen ursäktas utifrån argument om biologi och hormoner, som exempelvis att de är djuriska eller testosteronstinna, förklaras kvinnors ansvarskännande främst utifrån moderskapet, säger Josefin Bernhardsson.