Prenumerera

Logga in

Sexhandeln i skuggan av herrfotbolls-VM

Nästa vecka börjar VM i herrfotboll i Brasilien. Ett mega-event som beräknas kosta dubbelt så mycket som de två senaste världsmästerskapen i Tyskland och Sydafrika, det vill säga 80 miljarder kronor. Feministiskt Perspektivs Rio-baserade skribent Clara Lee Lundberg har träffat aktivister, akademiker och olika slags feminister och pratat om sexhandeln i skuggan av fotboll-VM.

I tolv olika städer ska matcherna spelas och landet beräknas ta emot över 600.000 turister och fotbollsfans bara under VM. Majoriteten av dem förväntas besöka Rio de Janeiro, Brasiliens turiststad nummer ett, där flera viktiga matcher ska spelas. Men en del av dem som åker till Brasilien kommer, förutom att se fotboll, också vilja köpa sex och detta är något som diskuterats flitigt ända sedan 2007 när det stod klart att Brasilien skulle vara värdland för fotbolls-VM.

Brasilien förknippas ofta med några välkända klyschor som kan sammanfattas i följande ord; fotboll, samba, karneval och sex. Det är också med hjälp av de här klyschorna som landets turism-ministerium marknadsför sig inför VM i herrfotboll. Det är bara den sistnämnda; sex, som myndigheterna bestämt vill ta avstånd ifrån. När Adidas tidigare i år lanserade t-shirten med en fotboll, Sockertoppen, en kurvig tjej med mörk hudfärg och texten ”Lookin´to score – Brazil” blev både Brasiliens president Dilma Rousseff, landets turistmyndighet och jämställdhetsministern upprörda och krävde att t-shirten skulle sluta säljas eftersom den förstärker bilden av Brasilien som en destination för sexturism. Adidas drog tillbaka tröjan, men myndigheternas agerande lämnade många frågor och motsägelser. En av dem som är kritisk till myndigheternas position är Laura Murray; aktivist, feminist, dokumentärfilmare och vice verkställande sekreterare på organisationen Davida som arbetar för prostituerades rättigheter och hälsa.

– Det är så motsägelsefullt. För det första är det lagligt att sälja sex till turister, dvs det finns ingen lag som förbjuder det. För det andra så har Flávio Dino, chefen för Embratour (turistmyndigheten) sagt att han inte är emot relationer mellan brassar och utlänningar, bara det inte förkommer handel dem emellan, dvs köp och försäljning av sexuella tjänster. Han tycker alltså att det är okej att turister kommer hit och har sex med brasilianska kvinnor, bara dessa kvinnor inte tar betalt. De ska alltså ge bort sitt sex, enligt honom!

Laura Murray, som ursprungligen är från USA men som bor och arbetar i Rio de Janeiro sedan tio år tillbaka, har en liberal syn på sexhandel, och arbetar på olika plan för att stärka prostituerade kvinnors position i samhället. Hon är också doktorand i antropologi vid Columbia University och hennes avhandling handlar om politik som rör hälsa och AIDS-frågor i relation till prostituerade i Brasilien.

Engagemang om anseende

Hon menar att det från myndigheternas sida handlar om att visa upp ett ”rent land” och att det i Rio de Janeiro pågår en social, urban ”upprensning” och gentrifikations-process som särskilt drabbar stadens prostituerade.

– Ett exempel på det är när FN skulle genomföra sin miljökonferens här 2012. Myndigheterna bestämde då att alla bordeller och bastuklubbar i turiststadsdelarna i södra Rio skulle stängas ner, men lät den bordell som ligger nära inrikesflygplatsen och som mest besöks av brassar vara öppen. Det är uppenbart att det handlade om vilken bild av Brasilien man ville visa upp för världen! Ett annat exempel är den byggnad som nyligen utrymdes i grannstaden Niteroi. Det är ett trevåningshus där de flesta hyresgäster jobbar som prostituerade, de bor där och använder också lägenheterna för att ta emot kunder. Polisen hämtade samtliga hyresgäster, anklagade dem för att bedriva bordellverksamhet och två av dem skickades också till det ökända fängelset med extrem hög säkerhet i Bangu där blev de förödmjukande och bland annat tvingades dricka vatten direkt ur toalettstolen. I det här fallet handlar det om att hyreshuset ligger på en attraktiv plats och att det finns ekonomiska intressen kopplade till fotbolls-VM i ingripandet. Den som egentligen borde ställas inför rätta är ägaren till byggnaden!

Laura Murray menar att det i sig inte är ett problem att utländska män köper sex av brasilianska kvinnor. Problemet är i stället enligt henne att prostituerade tvingas arbeta under osäkra, farliga och förödmjukande former, fråntagna sina rättigheter och förföljda av polis och myndigheter. Hennes kollega Ana Paula da Silva håller med:

– När Brasilien för några år sedan började betraktas som ett ”upcoming” land och en ekonomisk makt att räkna med ökade den inhemska moralpaniken och oron för vilken slags bild av Brasilien som visades upp för omvärlden, och vilken slags utlänningar eller turister som kommer hit. De som drabbast hårdast av myndigheternas strategier och åtgärder för att ”städa bort” sexhandeln är de prostituerade, som redan är stigmatiserade i vårt samhälle och regelbundet utsätts för våld och sexuella övergrepp av polis och säkerhetsvakter.

”Farlig” sexualitet

Ana Paula da Silva har också en Phd i antropologi och forskar om hur ras, genus, nation och sport hänger ihop. Hon säger att de lagar som skapats för att till exempel förhindra trafficking utgår från en kolonialistisk, rasistisk människosyn där i synnerhet svarta kvinnor kontrolleras och förtrycks eftersom deras kroppar och sexualitet anses farlig:

– Svarta kvinnor, som alltid förutsätts vara fattiga, stoppas från att åka ut från Brasilien eftersom de ofta misstänks för vara prostituerade. Enligt artikeln 231 i den brasilianska lagen så är en prostituerad som åker från punkt A till punkt B med hjälp av en annan person automatiskt ett offer för trafficking. Det betyder i praktiken att en taxichaufför som kör en prostituerad kvinna till flygplatsen kan misstänkas för trafficking. Det är vanligt att svarta kvinnor, inte alltid prostituerade, blir kvarhållna av federala polisen på flygplasten för att de misstros eller misstänks vara involverade i trafficking. Dessutom blandar man ihop olika kategorier och slänger allt i samma påse: trafficking, sexturism, prostitution och sexuellt utnyttjande av barn och tonåringar. Det är inte samma saker och bör inte bemötas eller behandlas på samma sätt eller med samma slags åtgärder!

Brasilianska myndigheter dock startat en statlig, internationell kampanj, ”Titta inte bort” för att skydda barn och ungdomar från sexuellt utnyttjande, med extra fokus påde tolv städer där VM-matcherna ska spelas. Kampanjen, som har de två stora fotbollspelarna Kaká och Juninho Pernambucano som kända ansikten, ska medvetandegöra människor och uppmana dem att anmäla misstänkta brott. Det har bland annat upprättats en telefonlinje för sexbrott mot barn och flygblad och informationspapper har delats ut och distribuerats på flygplatser, hotell, taxibolag och restauranger i turist-täta områden.

Både Ana Paula da Silva och Laura Murray understryker att de självklart är emot sexuellt utnyttjande av barn och tonåringar och att denna grupp självklart både ska skyddas och omfattas av lagar.

VM redan en katastrof

En annan person som aktivt jobbar med frågor som rör sexualitet och mänskliga rättigheter är feministen, aktivisten och skådespelerskan Alice Maria från São Paulo. Hon säger att frågan om prostitution delar upp Brasiliens feminister i olika läger, precis som i andra länder:

– Det är en väldigt komplex fråga, men jag som anarkafeminist identifierar mig med de kvinnor som drömmer om att prostitutionen ska upphöra, vi vill ha ett slut på den sexuella exploateringen av kvinnokroppen och att flickor och kvinnor används som njutningsobjekt för den andre. När det gäller VM så handlar det om den vita utlänningen som drömmer om att ”konsumera en mulattkvinna som kan dansa samba”. I den här aktuella kontexten är det flera teman som överlappar varandra: sexuell exploatering, rasism och ekonomisk ojämlikhet. Den här ”trion”, som vi kan kalla genus-ras-klass, är något som diskuteras hela tiden i det här landet – som inte anser sig vara sexistiskt eftersom vi har en kvinna som president och inte rasistiskt eftersom vi har rasblandning.

Nyligen genomfördes en ”Slut Parade” i São Paulo som samlade 2000 personer och som bland annat hade sexturism på agendan. Alice Maria var en av alla som deltog i paraden, men trots det stora uppslutningen ser hon ganska mörkt på framtiden och på fotbolls-VM som börjar om nästa vecka:

– Ur min synpunkt är VM i Brasilien redan en katastrof, våra rättigheter har redan inskränkts när polisen och militären stoppar och attackerar stora, folkliga protester! Det är svårt att få gehör för frågor som rör feminism, våld mot kvinnor, homofobi och sexuell exploatering när allas blickar vänds mot fotbollsplanen, sådana här mega-events förskjuter människors fokus, nu ska alla bara bry sig om fotbolls-VM. Förutom att medierna aldrig är på ”vår sida” måste vi också hantera den utländska publik som kommer hit och som under många år matats med bilder av Brasilien i form av paradisstränder och ”exotiska och sensuella” kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV