Nyheter

Sexism ett av flera hinder för flickor inom brittisk idrott

I en rapport från det brittiska underhusets kommitté, Culture, Media and Sport Committee, undersöks flickors och kvinnors avsevärt lägre idrottande i jämförelse med pojkar och män. Brister i skolornas utbud av idrotter som flickor är intresserade av och en utbredd uppfattning om att flickors idrottande inte tas på samma allvar som pojkars var några av de punkter som rapporten tar upp. Dessutom underströks bland annat vikten av att medier publicerar kvinnors idrottsresultat i samma utsträckning som mäns, att sportkommentatorer eller idrottsledare slutar göra sexistiska uttalanden, och att kvinnor som utövar sporter eller som är ledare ska få högre ersättning än i dag då gapet mellan mäns och kvinnors löner inom idrottsvärlden i dag är ”ofantligt”.

Rapporten som publicerades fredagen den 25 juli pekar på vikten att bevakning av kvinnors idrottande i media inte ska vara avhängigt av hur många journalister eller redaktörer är kvinnor utan att: ”det slutgiltiga målet är att det ska anses vara helt normalt för journalister av båda könen att kommentera både mäns och kvinnors sportande”, skriver man i slutsatserna.

Ett av skälen till kommitténs undersökning handlar om att omkring tio procent färre kvinnor än män idrottar varje vecka. Enligt rapporten så idrottar 40,9 procent män varje vecka till skillnad mot 30,3 procent kvinnor. Kvinnor som tillhör arbetarklassen idrottar i mindre utsträckning, liksom kvinnor som bor i marginaliserade områden. Detta innebär att flickor och kvinnor, framför allt ur dessa grupper, riskerar att få större problem med hälsan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV