Startsida - Nyheter

”Sexuella trakasserier inom fotbollen ett globalt problem”

Den norska landslagsspelaren i fotboll, Lisa-Marie Woods skrev i förra veckan på sin blogg om sexuella trakasserier inom damfotbollen som hon menar är ett utbrett och globalt problem.

I blogginlägget berörde hon framför ett fall där en nära vän till henne, och liksom hon en norsk landslagsspelare blivit utsatt för långvariga sexuella trakasserier av tränaren i sitt klubblag. Lisa-Marie Woods väljer att i nuläget inte tala om några namn och berättar hur hennes vän och tidigare lagkamrat fick oändliga sms, mail och andra inviter till sex av tränaren men hon trots att hon var ointresserad och hon sade nej fortsatte inviterna.

När hon till slut fick tränaren att förstå detta straffade tränaren henne genom att inte låta henne ha en självklar plats i startelvan, trots att hon är, enligt Lisa-Marie Woods, en framgångsrik spelare både i landslaget och på klubbnivå. Hennes matchtid minskades kraftigt, men trots detta valde hon att vara tyst. Hon ville till en början inte anmäla tränaren för klubben eftersom hon ville vara lojal med sina lagkamrater och inte orsaka en konflikt som skulle kunna störa lagets spel.

Mot slutet av säsongen hade hon samlat tillräckligt mod för att tala med ledningen för klubben, skriver Lisa-Marie Woods, men inget hände. Tränaren är kvar på sin plats och spelaren har inte hört något av ledningen. Lisa-Marie Woods förklarar att samma tränare också har haft sexuellt umgänge med en 16-årig spelare och använder sin position som tränare.

Lisa-Marie Woods skriver också att hon efter hennes vän berättade detta har hon hört många andra spelare som varit utsatta för liknande sexuella trakasserier också inom andra sporter: ”Efter jag fick reda på min väns situation har jag talat med andra lagkamrater från runt om i världen om sexuella trakasserier inom damsporten och till min okunniga förvåning så finns det massa historier. Det är en global fråga och en som jag anser måste behandlas.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV